Αισιόδοξα τα μηνύματα για το χάπι ενάντια του κορονοιού της εταιρείας Merck

Αντιικό χάπι ανέπτυξε η εταιρία Merck σύμφωνα με την δημοσίευση του περιοδικού Nature με το φάρμακο αυτό να μπορεί να χορηγείται από το στόμα με αποτέλεσμα την εφικτή χορήγηση του και στο σπίτι. Ενθαρρυντικά νέα χαρακτηρίζουν το γεγονός οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν οι καθηγητές, οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο COVID-19 συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως το αντιικό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να δοθούν είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Η χορήγησή τους συνεπώς είναι σχετικά δύσκολη, καθότι απαιτεί την συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Γ’ αυτόν τον λόγο η Gilead προσπαθεί να αναπτύξει μία μορφή της ρεμντεσιβίρης που θα μπορούσε να δοθεί από το στόμα. Για να είναι όμως αποτελεσματικό το φάρμακο θα πρέπει ν χορηγηθεί στον οργανισμό νωρίς δηλαδή πριν γίνει αναγκαίο να νοσηλευτεί ο ασθενής.

Πώς δρά όμως αυτό το χάπι; Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το χάπι αυτό περιέχει μολνουπιραβίρη η οποία είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου σύμφωνα με τους καθηγητές, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.

Οι καθηγητές όμως τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από κριτές, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία τα αποτελέσματα ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά με την αδειοδότηση του φαρμάκου να πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News