ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΚΥΛΗΣΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Μια εκατέρωθεν προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος «διαβάζει» ο διευθυντής του Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και αναλυτικής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο in.gr, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, αν κυριαρχούσαν δηλαδή υψηλοί τόνοι όπως συνέβη στην Άγκυρα, η ρήξη στις σχέσεις μπορεί να ήταν οριστική, κάτι που δεν επιθυμούν οι δύο πλευρές, για δικούς της λόγους η καθεμιά.

Το σκηνικό της Άγκυρας θεωρούνταν δύσκολο να επαναληφθεί για δύο ακόμη λόγους, σύμφωνα με τον κ. Φίλη:

α) Υπήρξε εκτόνωση, τα δύο μέρη εκτέθηκαν και παρουσίασαν σε ένα διεθνές ακροατήριο τις διαφορές τους. Αυτό έγινε με τόσο έντονο τρόπο που ήταν εκ των πραγμάτων ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

β) Ο Μ. Τσαβούσογλου δεν ήθελε να φύγει από την Ελλάδα -λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, και λίγες εβδομάδες πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής- με ένα μήνυμα ότι «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν επ’ ουδενί να βρουν κοινό τόπο. Εξ’ ου και τα δύο μέρη εστίασαν σήμερα -και γενικά τις τελευταίες ημέρες- στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» και σε θέματα χαμηλής πολιτικής στα οποία μπορούν να βρεθούν κοινοί παρονομαστές.

Διαβάστε επίσης:  Μετανάστες: "Οι Τούρκοι μας έβαλαν στις βάρκες και μας έσπρωξαν στην Ελλάδα"

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Για την ώρα, για τακτικούς λόγους, βολεύει και τα δύο μέρη τα προβλήματα να μπουν στο ράφι μέχρι νεωτέρας» επισημαίνει, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για την οικονομία, την πανδημία και την αμυντική θωράκισή της.

Το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να παγιωθεί η αποκλιμάκωση της έντασης και στη συνέχεια να επιχειρηθεί με τη συνάντηση των δύο ηγετών μια σχετική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. «Οι σχέσεις μας διακατέχονται και χαρακτηρίζονται από αμοιβαία δυσπιστία. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος είναι να ξαναπιάσουν το νήμα των προσωπικών σχέσεών τους οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2019» επισημαίνει ο κ. Φίλης.

«Εφόσον γίνουν όλα αυτά» διαπιστώνει «τότε θα δούμε κατά πόσον θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε σε ένα επόμενο βήμα, αυτό του ουσιαστικού διαλόγου, κι όχι να παραμείνουμε εσαεί στον προθάλαμο διαλόγου, όπως είναι αυτή τη στιγμή οι διερευνητικές επαφές».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News