Δαδιά: Στάχτη 15.000 στρέμματα – Θα χρειαστούν 20-30 χρόνια για να επανέλθει

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς που συνεχίζει να κάνει στάχτη την μοναδική χλωρίδα και πανίδα του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 20-30 χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση του.

Υπολογίζεται ότι εχουν περίπου 15.000 στρέμματα παρθένου δάσους ,που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και το οποίο φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το πύρινο μέτωπο είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό της Δαδιάς. Το παρατηρητήριο του Δάσους έχει καεί. Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάνοιξης αντιπυρηνικών ζωνών.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αντιμέτωπες με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Πάντως, ο άνεμος κινείται δυτικά και κατευθύνει την φωτιά προς τις καμένες εκτάσεις.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη Δαδιά βρίσκεται από χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα έχει σύσκεψη το πρωί με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις  Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και το Στρατό.

Διαβάστε επίσης:  Δαδιά: Αγωνία για αναζοπυρώσεις λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων - Πάνω από 40.000 στρέμματα γίνανε στάχτη

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News