Διεθνές Συνέδριο για τους αρχαίους ελληνικούς ύμνους από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. οργανώνει, στις 22-24 Οκτωβρίου, Διεθνές Συνέδριο για τους αρχαίους ελληνικούς ύμνους, ένα πολύ δημοφιλές ποιητικό είδος στην αρχαιότητα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 16 ειδικοί ομιλητές που είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ενασχόληση με το θέμα του ύμνου είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ειδικά για την αρχαία Ελλάδα η θρησκευτική πρακτική στηριζόταν σε ένα συνδυασμό από δρώμενα και λεγόμενα. Ο ύμνος ανήκει στη δεύτερη ομάδα. Στην ελληνική αρχαιότητα τα πάντα ήταν πλήρη θεών, ημίθεων και ηρώων. Το θρησκευτικό στοιχείο βρισκόταν σε αδιάσπαστη ενότητα με το κοσμικό και στην καθημερινότητα, τη λογοτεχνία και την τέχνη αυτά τα δύο αλληλοεπιδρούσαν διαρκώς. Οι ύμνοι εξυμνούσαν θεούς, ήρωες και ημίθεους και αποτελούσαν το βασικό μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου με το θείο, δηλαδή είναι η λεκτική γέφυρα προς το μεταφυσικό που καλύπτει βασικές ανάγκες του ατόμου και της κοινότητας. Πόσο σημαντικό είναι το λογοτεχνικό είδος του ύμνου διαφαίνεται ήδη από την ιστορία της λέξης, η οποία αρχικά σήμαινε κάθε είδους τραγουδιού. Ως θρησκευτικό τραγούδι ο αρχαίος ύμνος διαθέτει πολλούς τρόπους, κανόνες, υπερβάσεις, μετασχηματισμούς και συγχρόνως συνδιαλέγεται με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας από τις πολλές που επέδειξε η ελληνική δημιουργική σκέψη. Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει την ευρεία γκάμα διαφορετικών τρόπων υμνολογίας στις διάφορες εποχές της ελληνικής γραμματείας. Οι ομιλίες περιλαμβάνουν θέματα ορολογίας, αφηγηματικών τρόπων, ιδεολογικής επένδυσης και υποβάθρου, διαφορετικές θεωρήσεις του θείου, σχέση μεταξύ λόγου και πραγματικής λατρείας, εντοπιότητας και πανελλήνιας εμβέλειας του θεϊκού επαίνου.

Διαβάστε επίσης:  ΔΠΘ: Αναστολή της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Η ιδέα του Συνεδρίου ξεκίνησε από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, κκ. Φλώρα Π. Μανακίδου και Μαρία Νούσια-Fantuzzi, οι οποίες επιμελήθηκαν έναν τόμο για τους αρχαίους Ύμνους (Ἄρχομ᾽ ἀείδειν, εκδόσεις Gutenberg 2018). Το βιβλίο «φιλοξενεί  τις μεταφράσεις από οκτώ καταξιωμένες διεθνώς μελέτες καθώς και πέντε μελέτες που συγγράφηκαν ειδικά για τον τόμο. Όλες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες πάνω στις διάφορες επιμέρους κατηγορίες ύμνων και θέτουν διάφορα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη σχετική έρευνα.

Λόγω των συνθηκών Covid 19 το συνέδριο θα γίνει διαδικτυακά μέσω zoom. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απλώς χρειάζεται μία διαδικτυακή δήλωση συμμετοχής (registration). Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου [email protected]

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου μαζί με άλλες πληροφορίες είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.: helit.duth.gr

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News