ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Μία ακόμη επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο, τους Βουλευτές Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, κ. Καρά Γιουσούφ Αιχάν και κ. Αχμέτ Ιλχάν καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΣΟΕ απέστειλε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης ερωτώντας τους για τις αποζημειώσεις των καπνοπαραγωγών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη. 

Αναλυτικά η επιστολή λέει τα εξής:

“Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο προς ενημέρωση σας για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στα καπνά μας σας στείλαμε 3 επιστολές. Ανακοινώθηκε ότι μέσο του «de minimis» η αποζημίωση είναι 8,2 εκ. ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας ΜΠΑΣΜΑ.

Στις επιστολές μας αναφέρετε αναλυτικά τη ζημιά που προέκυψε και σε ποσοστό από 60%  έως και 100% απώλειες για τους καπνοπαραγωγούς και αυτό τεκμηριώθηκε από τις Υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου καθώς και από τον ΕΛΓΑ όπου διαπιστώθηκε ότι η ζημιά είναι σε ποσοστό από 70% έως 90%.

Αυτή η αποζημίωση που ανακοινώθηκε δεν μας καλύπτει ούτε σε ποσοστό της τάξης του 15% καθώς επίσης ο Συνεταιρισμός δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα των αποζημιώσεων ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι για να μπορέσουν οι καπνοπαραγωγοί μας να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς και να βγούνε στα χωράφια τους για την νέα σεζόν  που έρχεται η αποζημίωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 250 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην επιστολή μας με Αριθμό Πρωτοκόλλου 12334 και ημερομηνία 1/11/2018 αναφέρουμε αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση των καπνοπαραγωγών μας με σημαντικότερη παρατήρηση ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο καπνός της Ροδόπης και του Έβρου αποτελεί μόνο καλλιέργεια.

Εδώ και πολύ καιρό αναμέναμε η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα και όταν δημοσιεύτηκε το τελικό 100 ευρώ περίπου ανά στρέμμα αυτό αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση στους καπνοπαραγωγούς μας και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των καπνοπαραγωγών των Νομών Ροδόπης και Έβρου.”

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News