Πέμπτη 25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου. Η ημέρα αυτή που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ανάδειξη ενός σημαντικού προβλήματος παγκόσμιας εμβέλειας, σε σχέση με το θέμα της βίας εναντίων των γυναικών χρονολογείται από το Δεκέμβριο του 1991, που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε, να ανακηρύξει την μέρα αυτή της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνή Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Σύμφωνα με ιστορικά γεγονότα…

Η μέρα αυτή όμως είχε ήδη “καθιερωθεί”, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου του 1960.

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι η κακοποίηση και η ασκηση βίας προς τις γυναίκες; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Παρόλο που το 2021 ήταν μια αιματηρή χρονιά για την Ελλάδα η οποία κατέγραψε 13 γυναικοκτονίες (μέχρι στιγμής), έχουν γίνει αρκετά βήματα γενικά, για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και της βίας κατά των γυναικών από νομικής πλευράς τον τελευταίο μήνα.

24ωρη γραμμή SOS για κακοποιημένες γυναίκες: 15900

“Καμία μόνη, σπάσε την σιωπή σου”

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News