ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Ουσιαστική ήταν η παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Σκρέκα στην ημερίδα με θέμα «Στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας στην ΑΜΘ» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου. Η ημερίδα εντάχθηκε στην 3η Γιορτή Τσίπουρου που διοργάνωσε με επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, με τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Π.Ε Ροδόπης. Εξειδικευμένο κοινό και φορείς παρακολούθησαν την ημερίδα αξιοποιώντας τις γνώσεις των ομιλητών καθώς επίσης και την παρουσία του υφυπουργού ο οποίος αναφέρθηκε σε φλέγοντα αγροτικά ζητήματα.

Τα φώτα στον Πρωτογενή Τομέα

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα αν σε αυτή δεν συμβάλει ο πρωτογενής τομέας κι αν ο ίδιος δεν έχει την ανάλογη ανάπτυξη. Η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι διπλάσια από ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετέχει κατά 3,5%, ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος είναι κάτω από 2%. Εάν προσθέσουμε τη μεταποιητική βιομηχανία δηλαδή τα τυροκομεία τη βιομηχανία τροφίμων, τότε η συνεισφορά τους είναι πάνω από 7%» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα αλλά και με τη μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων ξεπερνάει το 11%. Επομένως, μετά τον τουρισμό αποτελεί τη δεύτερη πηγή εργασίας.

Προβλήματα – λύσεις

Εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αγρότης εξήγησε ότι αρχικά είναι το χαμηλό εισόδημα που δεν του επιτρέπει να ζήσει την οικογένειά του και να πραγματοποιήσει τις ανάλογες επενδύσεις. Σχολιάζοντας το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σημείωσε ότι μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να κρατήσει τον κόσμο στην ύπαιθρο. Απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορεί να αυξηθεί το εισόδημα του Έλληνα αγρότη εξήγησε πως το πρώτο  είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και το δεύτερο η αύξηση της τιμής των ποιοτικών προϊόντων που παράγει. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες κατέγραψε τον κατακερματισμένο κλήρο, ειδικά στη Θράκη, καθώς επίσης τη δυστοκία  στον τομέα των συνεργασιών.

Ως προς το κόστος παραγωγής εξήγησε ότι περιλαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια για την άρδευση καθώς επίσης το πετρέλαιο για το όργωμα και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και για τα δύο. «Προχωράμε τη δυνατότητα του αγρότη να μπορεί να κατασκευάζει ένα μικρό αγροτικό φωτοβολταϊκό ώστε να συμψηφίζει την ενέργεια που καταναλώνει και σε βάθος πενταετίας μετά την απόσβεση της επένδυσης να έχει μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας». Πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν επίσης ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αφορά σε ένα μικρό δάνειο που θα έχει χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τα 15 έτη και περίοδο χάριτος έως πέντε χρόνια ώστε να μπορεί να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό. Για το δε αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση θα το επαναφέρει με την προϋπόθεση να μπορέσει να εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο.

Για την ενίσχυση των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κλίμακα (όγκο) των προς διάθεση προϊόντων. Ως μοναδική ενδεδειγμένη λύση ανέφερε τη «συνεργασία» και σε αυτή την κατεύθυνση δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις συνεργασίες και τη δημιουργία σχημάτων που θα κάνει τους αγρότες να νιώθουν ασφαλείς καθώς θα επικρατεί ασφάλεια, διαφάνεια αλλά και λογοδοσία από τη διοίκηση του οργανισμού.

 Ανέφερε ότι το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τα νέα συνεργατικά αγροτικά σχήματα, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμμετάσχουν και οι αγρότες. Ερχόμενος στο προϊόν που πρωταγωνιστούσε στην ημερίδα, το σταφύλι, αναφέρθηκε στη μεταποίησή του εξηγώντας ότι ο παραγωγός που μεταποιεί ο ίδιος το προϊόν του είτε ως οικοτεχνία είτε ως βιοτεχνία είτε ως μεγαλύτερη μονάδα μπορεί να απολαμβάνει μεγαλύτερο κέρδος.

Διαβάστε επίσης:  Αλλαγές στις θέσεις των Αντιδημάρχων του Δήμου Ιάσμου προέβη ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν

Χαιρετισμοί

Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ  ο οποίος παρουσίασε ενώπιον του κ. Σκρέκα και ενώπιον των παρευρισκομένων φορέων και εκπροσώπων της Ροδόπης την πρότασή του «για την στρεμματική ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με το μοντέλο της αντεστραμμένης πυραμίδας, όπως το παρουσίασε στην Κομοτηνή τον Μάρτιο κατόπιν προσκλήσεώς μου ο διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης. Παράλληλα, έθεσα για μια ακόμη φορά το ζήτημα των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ για τις καταστροφές του 2018 στον καπνό και το βαμβάκι της Ροδόπης».

Ο κ. Χαρίτου σχολίασε αρχικά ότι οι ανάγκες σε διατροφικά προϊόντα τα επόμενα 30 χρόνια θα πολλαπλασιαστούν λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης και πρόσθεσε πως ήδη σήμερα ο κύκλος εργασιών των εταιρειών τροφίμων και ποτών, ξεπερνάει τον κύκλο εργασιών ακόμη και των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης.

Στον χαιρετισμό του συνέχισε λέγοντας «οφείλουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία να κάνουμε γρήγορα στροφή στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ώστε να παράγουμε προϊόντα οικονομίας κλίμακας, ποιοτικά και ασφαλή για τον απαιτητικό καταναλωτή, με εξαγωγικό προσανατολισμό και άρα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιάσμου σημείωσε ότι «εδώ έχουν ήδη γίνει βήματα στροφής στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με καλλιέργειες, όπως το αμπέλι, τα ακτινίδια, το ρόδι κα. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που οφείλει να τύχει της στήριξης της πολιτείας μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Ο βουλευτής έθεσε στον κ. Σκέκρα δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον  αγροτικό κόσμο και την περιοχή. Επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος Κομψάτου προσθέτοντας πως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς η χώρα μας μπαίνει σε νέα περίοδο και οφείλει να εντάξει στον σχεδιασμό της και τέτοιου είδους έργα υποδομής που θα προσδώσουν βιώσιμη προοπτική για τα επόμενα πολλά χρόνια στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο Δημήτρης Χαρίτου  στην ανάγκη άμεσης κάλυψης των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 155.000 στρέμματα ενώ υπογράμμισε ότι οι οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές στους πληγέντες παραγωγούς, αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία, μάλιστα σε μία περίοδο που οι τιμές στο σύσπορο βαμβάκι έχουν καταρρεύσει.

Τις εργασίες χαιρέτησε και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ευχήθηκε καλή επιτυχία και ένωσε τη φωνή του με αυτήν των προηγούμενων ομιλητών για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα υπέρ του αγροτικού κόσμου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Τσαλικίδης μίλησε για την παράδοση της διπλής απόσταξης του τσίπουρου από τους Ιασμιώτες, δήλωσε πως θα παραμείνει αρωγός στο πλαίσιο της διαφύλαξης της ταυτότητας του τόπου παράλληλα με τη στήριξη της αγοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που έθεσε σε προσωπική συζήτηση με τον υφυπουργό: Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, μέσα από την δημιουργία ταμιευτήρων, μικρών και μεγαλύτερων φραγμάτων με στόχο την μείωση δαπανών της αγροτικής παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή διαθέτει περίπου το 40% των υδατικών πόρων σε πανελλήνιο επίπεδο. Η σύνδεση του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής με την εκπαίδευση και την καινοτομία μέσα από την δημιουργία γεωργικής σχολής, εξετάζοντας την παραχώρηση του αμπελουργικού σταθμού έκτασης 300 στρεμμάτων  στην Κομοτηνή, από το ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο υπάρχουν ήδη 100 στρέμματα αμπελώνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ν’ αξιοποιηθούν με κάθε τρόπο. Επίσης, η θέσπιση ορεινής οινοποιητικής ζώνης στη Ροδόπη, κατά τα πρότυπα του Παγγαίου και της Μαντινείας.  Η συγκεκριμένη ενέργεια  θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και πρόσθετη αξία στις διάφορες ποικιλίες των σταφυλιών της περιοχής».

Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ως οικοδεσπότης υποδέχτηκε τον υφυπουργό στην πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας, τον Ίασμο, δίνοντας έμφαση στην αρμονική συμβίωση και κάλεσε τον κ. Σκρέκα να γίνει πρεσβευτής της περιοχής. Τέλος, κάλεσε στην επόμενη διοργάνωση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στον Σύλλογο για τη διοργάνωση.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Την ημερίδα συντόνισε ο Γεωπόνος – Μέλος του συλλόγου Αθανάσιος Ρουσινόπουλος.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News