ΤΟ 1 ΚΑΙ 2 ΕΠΑΛ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA2 “EVROVET:FOSTERIN YOUTH EMPLOYABILITY AN EUROPEAN RESEARCH GROUP ON VET”

Η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με το 1ο και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής συμμετέχει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 “EVROVET:Fostering youth employability through an European Research Group on VET”. Η παραπάνω δράση έχει διάρκεια από 01.10.2017 εως 30.09.2019. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, οργανισμοί και σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Γερμανία και την Τουρκία. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εξεταστούν τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στην τεχνική εκπαίδευση χωρών που συμμετέχουν και η πανευρωπαική τους εφαρμογή. Το έργο αυτό στοχεύει στην προώθηση της απασχολισημότητας και της κινητικότητας των νέων και στην ενίσχυση του διπλού συστήματος εκπαίδευσης (Dual System) της μάθησης και της επιχειρηματικότητας.

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω έχει η κατάρτιση των μαθητών που πρέπει να ενσωματώνει επαρκή προσανατολισμό και καθοδήγηση, να ανοίγει τις δυνατότητες πρόσβασης στις ευρωπαικές εργασιακές πρακτικές, να εγγυάται την μάθηση βάσει της εργασίας και να εκπαιδεύει τους μαθητευόμενους για αυτοαπασχόληση. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το έργο συμβάλουν ώστε να καταστεί αυτή η αυτοαπασχόληση δυνατή.

Σύμφωνα με την Eurostat, τον Δεκέμβριο του 2016, 4.219 εκατομμέρια νέοι ήταν άνεργοι στην ΕΕ28 και το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 18,6%. Στην ίδια περίοδο, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Γερμανία (6,5%) και το υψηλότερο στην Ισπανία (42,9%), στην Ελλάδα (44,2%) και στην Ιταλία (40,1%). Οι ειδικοί ερευνητές συμφωνούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν αυτή την κατάσταση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας είναι ένα από τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι όταν ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Διαβάστε επίσης:  Κομοτηνή: Το πρόγραμμα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, πολιούχος της Κομοτηνής

Οι συντελεστές αυτού του προγράμματος πιστεύουν ότι η αντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των θέσεων που προσφέρονται στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, διότι υπάρχει έλλειψη ισχυρής σύνδεσης μεταξύ της κατάρτισης, των απαιτήσεων των εταιρειών και της οικονομικής εργασιακής πραγματικότητας των τοπικών κοινωνιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε οικοδομήσει μία εταιρική σχέση με συναφή ενδιαφέροντα μέλη, όπως τα οικονομικά ιδρύματα και τα εμπορικά επιμελητήρια καθώς και τα κέντρα κατάρτισης στο έργο αυτό προκειμένου να δοθεί μία καινούρια διάσταση στην εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News