ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ COVID-19 Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου η μουσική εκδήλωση – συναυλία που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με τίτλο «Νύχτα Μαγικιά» με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους ερμηνευτές Πέγκυ Ζήνα και Παναγιώτη Πετράκη.

Εν μέσω τριήμερου πένθους για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και εν μέσω πανδημίας η Περιφέρεια ΑΜΘ πραγματοποίησε την εν λόγω συναυλία χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών μέτρων COVID-19, έτσι όπως έχουν θεσμοθετηθεί από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα θεάματα στους ανοικτούς χώρους.

Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε να κρατηθούν ονομαστικά εισιτήρια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να προσέλθουν με αυτά στον συναυλιακό χώρο, το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε ο Δίαυλος 92,4 αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν ελέγχονταν τα εισιτήρια στην μοναδική είσοδο που υπήρχε στον συναυλιακό χώρο αλλά ξεπεράστηκε και ο αριθμός των 1000 ατόμων που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι το όριο των θεατών.

Τα ευτράπελα όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Οι θεατές εισερχόμενοι στο χώρο καθόντουσαν όχι με βάση το αριθμημένο εισιτήριο αλλά όπου έβρισκαν κενή θέση, ταξιθέτης σαφώς και δεν υπήρχε και όπως αποθανάτισε η κάμερα του Δίαυλου 92,4 δεν υπήρχαν οι αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές όπως επιβάλλει η παρακολούθηση θεαμάτων και όπως αυτή καθορίζεται να υπάρχει δηλαδή κενό ανάμεσα στους θεατές ανα δυάδες.

Δεκάδες οι καταγγελίες που δεχτήκαμε από πολίτες, που αγανακτισμένοι μας μετέφεραν τις εμπειρίες τους, όταν ζητούσαν από άλλους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα συγχρωτισμού αλλά κυρίως αγανάκτησαν με την συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας που όταν απευθύνθηκαν σε αυτούς καταγγέλλοντας την έλλειψη της τήρησης των μέτρων, οι πολυπληθείς αστυνομική δύναμη απαντούσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα τους. Οσο για την seciurity που επιχειρούσε εντός γηπέδου, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να μην εισέλθει ο κόσμος κοντά στο stage και όχι και η διασφάλιση της σωστής υγειονομικής πραγματοποίησης της συναυλίας και προστασίας του χώρου τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους θεατές.

Ο μόνος χώρος στον οποίο υπήρξε μια σχετική υγειονομική τάξη ήταν ο χώρος των επισήμων στο κέντρο της κερκίδας. Με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και άλλους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:  Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Ροδόπη - Κλειστή η επισκεψιμότητα στην Νυμφαία

Συμφωνούμε απόλυτα ότι οι θεατές που εισήλθαν στο ΔΑΚ ήταν λιγότεροι από το 50%, τηρώντας στο έπακρο το μέτρο για τα θεάματα που αφορά την χωρητικότητα του χώρου. Αλλά η συναυλία δεν πραγματοποιήθηκε σε όλο το γήπεδο, αλλά σε έναν συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου, την μεγάλη σκεπαστή κερκίδα, οπότε αυτό που ισχυρίζονται υπάλληλοι της ΠΑΜΘ για την τήρηση του αριθμητικού μέτρου είναι άτοπο την στιγμή που “κονσερβοποιήθηκαν” οι θεατές σε έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο.

Δυστυχώς, ενώ περιμέναμε από την Περιφέρεια να δείξει αυτή το σωστό παράδειγμα, τηρώντας όχι μόνο στο έπακρο τα υγειονομικά μέτρα, τα πρωτόκολλα, την αποφυγή του συγχρωτισμού, τον πλήρη έλεγχο των θεατών, την μη ύπαρξη του συγχρωτισμού τόσο κατά την είσοδο στον συναυλιακό χώρο όσο και στην έξοδο, το ρεπορτάζ και οι καταγγελίες που δεχτήκαμε αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο με θεατές την Ελληνική Αστυνομία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1) Εαν την συγκεκριμένη εκδήλωση την διοργάνωνε ιδιώτης θα επικρατούσε αυτή η αταξία και η παράβαση των υγειονομικών μέτρων??

2) Πως επιτράπηκε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, εν μέσω απειλής της μετάλλαξης του COVID-19 να πραγματοποιηθεί μία τέτοια εκδήλωση με κίνδυνο την έξαρση του ιού.

3) Για πιο λόγο ενώ άλλες περιοχές ανέβαλαν εκδηλώσεις και με την συγκεκριμένη ορχήστρα λόγω τριήμερου πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη η ΠΑΜΘ άκουσε την κόρη του θανόντος με την δικαιολογία πως ήθελε να αποχαιρετίσει τον πατέρα της με αυτό τον τρόπο και αναφέρομαι για την ιστορία, ότι και σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την συγκεκριμένη ορχήστρα και στην Καβάλα. Μόνο η ΠΑΜΘ επομένως αποφάσισε να τηρήσει το συναυλιακό πρόγραμμα της “Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης”

4) Ποιος ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και για πιο λόγο υπήρχαν τόσα στελέχη της στον χώρο, την στιγμή που δεν πραγματοποιούσε ελέγχους τήρησης των υγειονομικών μέτρων??

Ερωτήματα που θα θέλαμε να πάρουμε απαντήσεις και οφείλουν να δώσουν οι υπεύθυνοι όχι μόνο σε εμάς αλλά προς τους πολίτες της ΠΑΜΘ

Έλλη Τσομπανίδου

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News