Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα

Νέο κύμα ανατιμήσεων προβλέπεται μέσα στο επόμενο διάστημα. Σημάδια αποκλιμάκωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα αντιθέτως επρόκειτο να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ για ακόμη μια φορά.

Στο ηλιέλαιο η τιμή έχει αυξηθεί κατά 30%, στο κοτόπουλο είδαμε αύξηση 8%, στα ζυμαρικά έχουν γίνει ανατιμήσεις σε δύο κύματα, οι οποίες συνολικά είναι 13%, στον καφέ οι ανατιμήσεις είναι επίσης σε δύο φάσεις με τη συνολική αύξηση τιμής να φτάνει το 9%, στα τυριά οι τιμές έχουν αυξηθεί έως 15%, στα γαλακτοκομικά έως 5%, στα αναψυκτικά οι ανατιμήσεις είναι της τάξης του 10%, στη ζάχαρη 5%, στα όσπρια 5%.

Επίσης το κλασσικό έδεσμα όλων των Ελλήνων το σουβλάκι είδαμε ότι είχε ανατίμηση 11% αλλά και στον αγαπημένο καφέ να αυξάνεται η τιμή του κατά 5% στα καταστήματα εστίασης με το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες ανατιμήσεις να μένει πάντα ανοιχτό.

Τέλος σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Διαβάστε επίσης:  600 προϊόντα θα πάρουν αύξηση τον Αύγουστο και τον Σεπτεμβρίου - Μάθε ποια θα είναι

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News