Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα στερούνται το δικαίωμα να συμμετάσχουν δωρεάν στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παρόλο που ο φάκελός των δικαιολογητικών τους πληρούσε στο έπακρο τα κριτήρια, σαν συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής και της άρνησης της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλι του προγράμματος. Στο Δήμο Κομοτηνής μένουν εκτός ΚΔΑΠ και Παιδικών Σταθμών εκατοντάδες παιδιά οικογενειών που δεν λαμβάνουν αξία τοποθέτησης (voucher) αν και πληρούν τα κριτήρια. 

Η ανεξέλεγκτη αύξηση και δράση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι μισοί και πλέον από τους 2.500 εργαζόμενους έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη “συνταγή” όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την απαξίωση, δηλαδή, των κοινωνικών δομών και την κατάργησή τους, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Διαβάστε επίσης:  Η Κομοτηνή υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν ως δημόσιες δωρεάν δομές με ενιαίο επιστημονικό παιδαγωγικό πλαίσιο, με διεύρυνσή τους για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος συμβασιούχος σε αυτά στην ανεργία. Διεκδικεί επίσης:

-Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών.
-Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων – κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.
-Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.
-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων μας.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News