14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία – Μπορεί ο Ερντογάν να είναι ξανά υποψήφιος??

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε νέους στην Προύσα ότι κάνοντας χρήση του δικαιώματός του να διαλύσει τη βουλή στις 10 Μαρτίου, οι εκλογές, τις οποίες απέφυγε κι αυτός (μετά τον εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί) να τις χαρακτηρίσει «πρόωρες», θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ως πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη βουλή και να ανακοινώσει τις εκλογές 60 ημέρες νωρίτερα. Ο Ερντογάν είπε ότι αν δηλώσουν την ημερομηνία των εκλογών στις 10 Μαρτίου, τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή μετά από 60 ημέρες.

Το κορυφαίο εκλογικό σώμα της Τουρκίας, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) θα καθορίσει τον οδικό χάρτη των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Η Τουρκία ωστόσο έχει βυθιστεί σε ατέρμονες συζητήσεις εδώ και μέρες για το νομικό μανδύα που θα περιβάλει τις εκλογές. Δεκάδες δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι συζητούν αυτά τα ερωτήματα:

  • Μπορεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι 3η φορά υποψήφιος;
  • Πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν 60 ή 90 ημέρες μετά τη λήψη της εκλογικής απόφασης;
  • Οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου θα ισχύσουν στις πρόωρες εκλογές της 14ης Μαΐου;
Διαβάστε επίσης:  Τουρκία: Ο εμπρησμός της λογικής

Στην αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει την τελική απόφαση ούτως ή άλλως κι ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να κρατά τα πραγματικά προβλήματα της χώρας στο παρασκήνιο.

Βέβαια κανείς στην κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις συζητήσεις κι ο τουρκικός λαός περιμένει απλά τις εκλογές.

Μπορεί ο Ερντογάν να είναι ξανά υποψήφιος??

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα είναι ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» στις εκλογές του 2023. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Ερντογάν είναι νομικά απαράδεκτη.

«Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια (για τον Ερντογάν) να είναι υποψήφιος το 2023. Έχουμε επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης έχει επίσης κάνει σχετική δήλωση. Ο πρόεδρος (Ερντογάν) έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News