24 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση

Ως Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση υιοθετήθηκε η 24η Ιανουαρίου κάθε έτους από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 03 Δεκεμβρίου 2018, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη. 

Σε αυτόν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εκπαίδευση, η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις των μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η «Παιδεία», ως όρος, δεν είναι ταυτόσημη με την «Εκπαίδευση». Η Παιδεία αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και δεν έχει χρονικά και ηλικιακά όρια. Η Εκπαίδευση είναι η διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, που θεσμοθετείται από την Πολιτεία με συγκεκριμένους στόχους, τρόπους και χρονική διάρκεια.

Η UNESCO όρισε τους στόχους της Παιδείας του 21ου αιώνα: πρέπει να μάθουμε πώς να μαθαίνουμε, πώς να ενεργούμε, πώς να συμβιώνουμε και, τελικά, πώς να υπάρχουμε. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές ταχύτερες από ποτέ, για δουλειές που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, για την αξιοποίηση τεχνολογιών που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη και για την επίλυση προβλημάτων που δεν έχουν προκύψει ακόμη. Άρα η σύγχρονη Παιδεία, για να είναι αποδοτική επένδυση, δεν έχει ως στόχο τη μετάδοση γνώσεων, αλλά τη διαμόρφωση κατάλληλων διανοητικών εργαλείων που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να εκπαιδεύεται μόνος του και συνεχώς. Επιπλέον, καθώς ο κόσμος του 21ου αιώνα βασίζεται στην τεχνολογία, άρα και η επαγγελματική επιτυχία των περισσοτέρων ανθρώπων εξαρτάται από αυτή, η Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αξιοποίηση της.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών. 

Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι το θεμέλιο των κοινωνιών, των οικονομιών και των δυνατοτήτων κάθε ατόμου. Αλλά χωρίς επαρκείς επενδύσεις, αυτές οι δυνατότητες θα χαθούν.

Είναι πάντα σοκαριστικό για μένα το γεγονός ότι δίνεται τόσο χαμηλή προτεραιότητα στην εκπαίδευση σε πολλές κυβερνητικές πολιτικές και εργαλεία διεθνούς συνεργασίας.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης, μας υπενθυμίζει  ότι πρέπει  να επενδύουμε στους ανθρώπους και να δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση.

Οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 4 για την Ποιοτική Εκπαίδευση.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τα εκπαιδευτικά συστήματα, ώστε κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχει.

Πάνω από 130 χώρες δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι η καθολική ποιοτική εκπαίδευση θα καταστεί κεντρικός πυλώνας των δημόσιων πολιτικών και επενδύσεων.

Μια Έκκληση για Δράση σχετικά με τις Επενδύσεις στην Εκπαίδευση και η δημιουργία του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Μηχανισμού για την Εκπαίδευση δημιούργησαν μια νέα ώθηση στην εγχώρια και διεθνή χρηματοδότηση.

Επίσης η Σύνοδος Κορυφής εγκαινίασε μια σειρά παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της υποστήριξης της εκπαίδευσης σε περιβάλλοντα κρίσης, της εκπαίδευσης των κοριτσιών, της στοιχειώδους εκπαίδευσης, του μετασχηματισμού της διδασκαλίας, των ψηφιακών εργαλείων και των πράσινων εκπαιδευτικών συστημάτων.

Είναι καιρός όλες οι χώρες να μεταφράσουν τις δεσμεύσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής σε συγκεκριμένες δράσεις που δημιουργούν υποστηρικτικά και χωρίς αποκλεισμούς μαθησιακά περιβάλλοντα για όλους τους μαθητές.

Τώρα είναι επίσης η ώρα να τεθεί τέλος σε όλους τους νόμους και τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις και εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Καλώ ιδίως τις de facto αρχές στο Αφγανιστάν να αντιστρέψουν την εξωφρενική και αυτοκαταστροφική απαγόρευση πρόσβασης των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενθαρρύνω επίσης τις χώρες να θέσουν την εκπαίδευση στο επίκεντρο των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2023 και τη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος το 2024.

Πάνω απ’ όλα, προτρέπω την κοινωνία των πολιτών και τη νεολαία να συνεχίσουν να ζητούν περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στην ποιοτική εκπαίδευση.

Ας κρατήσουμε τη φλόγα της αλλαγής αναμμένη.

Ας δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν ισότιμες κοινωνίες, δυναμικές οικονομίες και τα χωρίς όρια όνειρα κάθε μαθητή στον κόσμο.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News