ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή με κυρίαρχο μήνυμα “Κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία”. Ο εκπρόσωπος τους και Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος ανάγνωσε το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παραβρισκόμενους και στην σύντομη ομιλία του άσκησε δριμεία κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και την σημερινή, που με τις αποφάσεις τους και τις επιλογές του οδήγησαν την κτηνοτροφία στην παρακμή και την καταστροφή.

Παρών στην διαμαρτυρία ήταν ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Νίκος Ευφραιμίδης αλλά και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος ο οποίος μιλώντας στους κτηνοτρόφους δήλωσε ότι θα δώσει προσωπικά ο ίδιος το ψήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, με την ευκαιρία της συνάντησης που έχουν μαζί του όλοι οι περιφερειάρχες την Δευτέρα.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική διάλυσης που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας.

Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου.

Μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα, και εσείς μέχρι σήμερα τους χαϊδεύετε. Δεν αρκεί να διατυμπανίζετε, ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια.

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες,  για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε  όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας  να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε.

Με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς …

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ