ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας των ΤΕΦΑΑ της χώρας για το νομοσχέδιο του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Στην Κομοτηνή σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί καθηγητές και φοιτητές των ΤΕΦΑΑ ένωσαν τις φωνές σε μία ειρηνική διαδήλωση – διαμαρτυρίας. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αίτημα τους η απόσυρση του νομοσχεδίου που υποβιβάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ εξισώνοντας τους με αυτά των αποφοίτων ιδιωτικών σχολών, σεμιναρίων και ΙΕΚ.

Νωρίς το πρωί οι Ελένη Δούδα, Κατερίνα Μουρατίδου, Γιώργος Τζέτζης, Κοσμάς Χρηστούλας, Θανάσης Παπαϊωάνου και Νίκος Γελαδάς, οι κοσμήτορες και πρόεδροι των ΤΕΦΦΑ/ΣΕΦΑΑ της χώρας πραγματοποίησαν σύσκεψη λίγο πριν από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο στόχος κοινός: απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου τώρα!

Από την πλευρά της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται για να λύσει διάφορα ζητήματα στον αθλητισμό και να βάλει τάξη σε θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα από ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Σκοπός του νόμου είναι να μην ακούγεται στα αυτιά όμορφος, αλλά να παράγει αποτέλεσμα»

«Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη σε θέματα και καταστάσεις που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στον αθλητισμό, δημιουργώντας ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τη νέα μορφή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Προκειμένου να έχει μια Ανώνυμη Αθλητική Εταιρία τη σωστή μορφή, ώστε να συμμετέχει σε κατηγορίες, υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Παρέβλεπε δε πραγματικότητες και επί της ουσίας είχε το δικό του μερίδιο ευθύνης στα φαινόμενα που ζήσαμε. Παύει η επιτροπή να είναι απλά μια τέτοια, θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς φορολογικά ή τραπεζικά απόρρητα. Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δεδομένα και τις αποφάσεις, έλεγχος σε κάθε στάδιο προέλευσης των χρημάτων, η δυνατότητα επιβολής προστίμων με τη νέα δομή. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα εποχή ουσιαστικού ελέγχου, λειτουργίας και λόγου ύπαρξης αυτής της επιτροπής. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από την απουσία ελέγχου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Επιτροπή δεν ελέγχει πλημμελώς λόγω δικής της ευθύνης, αλλά λείπουν τα εργαλεία.

Πρώτη φορά εισάγεται η έννοια του εκπαιδευτή. Μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα, σε γυμναστήρια με έναν επιστημονικό υπεύθυνο και 10 διοικητικούς. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους

Ίδρυση προγραμμάτων προπονητικής στα ΙΕΚ. Κατάργηση της επιτροπής ισοτιμιών.

Πρέπει να αποδεικνύεται η ενασχόληση με το άθλημα μέσα από τα δελτία της ομοσπονδίας. Ποτέ δεν λειτούργησαν με σοβαρό τρόπο κι αυτό καθιστούσε δύσκολη τη λειτουργία. Πολλά ιστορικά σωματεία δεν είχαν πρόσβαση σε δομές μηχανογράφησης. Με βεβαίωση της ομοσπονδίας για την επαγγελματική εμπειρία, που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News