ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Στην ενότητα «Ορεινή Διάσωση» αφιερώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης νέων Εθελοντών που πραγματοποιεί η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι 21 εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν το Σάββατο στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης, όπου και έγινε η παρουσίαση των υλικών διάσωσης από τους εκπαιδευτές της ΕΟΔ Καβάλας, Δέσποινα Λημιούδη και Κώστα Καραγιαννίδη.

Με άξονα, τη θωράκιση του νέου εθελοντή στο μείζον ζήτημα της αυτοπροστασίας, καθώς και στις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον, οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τις προδιαγραφές και τον τρόπο χρήσης των συγκεκριμένων υλικών, τα όρια αντοχής τους, καθώς και τους τρόπους συντήρησης τους. Την ίδια μέρα, έγινε παρουσίαση ορειβατικών κόμπων, όπως και τεχνικών διάσωσης.

Οι νέοι εθελοντές πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη, την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της 4ης ΕΜΑΚ όπου κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις τεχνικές που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη μέρα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσομοίωσης κατάβασης από ορθοπλαγιά, οι 21 εκπαιδευόμενοι κατέβηκαν με ραπέλ από τον εκπαιδευτικό πύργο καταρρίχησης, ύψους 15 μέτρων, κάτω από την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών της Ε.Ο.Δ. και έμαθαν την σωστή τεχνική ασφάλισης βάσει των κανόνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης ευχαριστεί θερμά το Διοικητή της 4ης ΕΜΑΚ κ. Σπύρο Κούτρα για την άδεια χρήσης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της υπηρεσίας του, αλλά και για την εμπιστοσύνη που δείχνει πάντα προς την Ομάδα μας.