ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ DASTERI SYSTEMS (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των  ηλεκτρικών λαμπτήρων του Δήμου Ιάσμου εξοικονομώντας έτσι ενέργεια επομένως και χρήματα.

Η σύμβαση υπογράφτηκε την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο του Ιάσμου ανάμεσα στον Δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ και του Προέδρου της αναδόχου εβρίτικης εταιρείας DASTERI SYSTEMS AE Ιωάννη Δαστερίδη και παρόντες των προέδρων του Παρακαταθηκών και Δανείων που χρηματοδότησε την επένδυση αυτή καθώς και του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών Εξοικωνήμησης Ενέργειας που υλοποίησε την μελέτη.

Η Dasteri Systems AE είναι μία εταιρεία η οποία έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη και αποτελεί μία καταξιωμένη ευρωπαϊκή εταιρία η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 47 σημεία πώλησης και διανομής ανά τον κόσμο.  Κατέχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να υλοποιήσει το έργο αυτό, αφού έχει ήδη υλοποιήσει ως ανάδοχος έργου αντικατάστασης του παλαιού τύπου συστήματος οδοφωτισμού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, που ήταν και η πρώτη πόλη που υπέγραψε ανάλογη σύμβαση, καθώς και αυτού της Θάσου. 

Το έργο με βάση τα λεγόμενα του Προέδρου της Dasteri Systems AE θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και μάλιστα τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες ο χρόνος γίνει ακόμη μικρότερος.

Ο Δήμος Ιάσμου είναι ο τέταρτος Δήμος και ο πρώτος περιφερειακός “μικρός” Δήμος πανελλαδικά που υλοποιεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και των εγκαταστάσεων με λαμπτήρες τύπου LED. 

Η χρηματοδότηση του έργου του Δήμου Ιάσμου πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων μέσο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 750.000€, με την δυνατότητα 10ετής αποπληρωμής του.

Ο Πρόεδρος του Παρακαταθηκών και δανείων κος Βαλδραμίδης ο οποίος βρέθηκε και αυτός στην υπογραφή της σύμβασης, τόνισε ότι με το έργο αυτό ο Δήμος Ιάσμου θα εξοικονομεί 100.000€ το χρόνο που αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αποπληρώνει το δάνειο με ευκολία και θα περισσεύουν χρήματα τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί για άλλες ανάγκες του Δήμου. Ο κος Βαλδραμίδης τόνισε τι το Ταμείο καλύπτει και στηρίζει όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν προγράμματα ενεργειακής κάλυψης των δημόσιων κτηρίων και μέσο αυτών των προγραμμάτων και τις εξοικονόμησης χρημάτων να έρθει η ανάπτυξη στους Δήμους. 

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας κος Βασίλης Τσολακίδης τόνισε πως αν οι Δήμοι της Ελλάδας επενδύσουν πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας τα οικονομικά οφέλη των Δήμων τους θα είναι πολύ μεγάλα και τα ενεργειακά κόστη της λειτουργίας των δημοτικών κτιρίων ή δημοτικού φωτισμού θα εξασφαλίσουν χρήματα που τόσο ανάγκη τα έχουν σήμερα οι Δήμοι για την κάλυψη τόσο των αναγκών της λειτουργίας τους όσο και στο να μπορούν να υλοποιούν άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών τους. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει το Κέντρο ενημερωτικές ημερίδες σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ -Θ προς ενημέρωση των αρμοδίων.


Ο Δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ εμφανώς χαρούμενος και ικανοποιημένος δήλωσε ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από την ενεργειακή αυτή εξοικονόμηση θα διατεθούν για την κοινωνική πολιτική του Δήμου και για την μείωση των δημοτικών τελών των δημοτών. Παράλληλα τόνισε ότι βρίσκεται στην εξερεύνηση και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ή παραγωγής ενέργειας όπως αυτή των φωτοβολταικών ή των ανεμογεννήτριων με στόχο πάντα την εξοικονόμηση χρημάτων για την υλοποιήσει δράσεων και έργων υποδομής για τον Δήμο.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News