Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΝΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΜΑΤΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

Ένα αίτημα πολλών ετών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και κατ επέκταση όλων των Θρακιωτών γίνεται αποδεκτό από το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν ήταν άλλο από το να συμπεριληφθεί στην Προεδρική Φρουρά η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά. 

Τον Ιούνιο του 2015 με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στάλθηκε έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου το 544 στην Ηγεσία της Προεδρικής Φρουράς, το οποίο ζητούσε την ένταξη της Θρακιώτικης φορεσιά στην ενδυμασία των Ευζώνων. Η απάντηση την οποία έλαβε η ομοσπονδία μέσα σε λίγες ημέρες (με έγγραφο 132/8-7-2015)  ζητούσε από την ομοσπονδία να παρουσιάσει την στολή και να παραδώσει ένα έγγραφο περιγράφοντας την ονομασία του κάθε τεμαχίου της φορεσιάς, τον τρόπο κατασκευής της, την ποιότητα των υλικών της και φυσικά σε ποιες περιοχές της Θράκης φοριέται.

Έτσι και έγινε, το ΔΣ της Ομοσπονδίας παρέδωσε μία 7σέλιδη έκθεση παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες τα όσα ζητούσε η Ηγεσία της Προεδρικής Φρουράς. Η φορεσιά που επιλέχτηκε ήταν μαύρη και είναι η κλασσική θρακιώτικη φορεσιά που φοριέται σε όλη την Θράκη.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων παρέλαβε έγγραφο από το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας το οποίο έδινε την έγκριση του, η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά να συμπεριελήφθη στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και η οποία θα εμφανίζεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και στα Ελευθέρια της Θράκης.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News