Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3,5ΧΡΟΝΙΑ “ΣΙΩΠΗΣ” ΤΟΥ (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 χρόνια για να ξανα ανοίξει τις πόρτες του το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Το κύτταρο αυτό πολιτισμού παρέμενε κλειστό από την στιγμή που όλοι οι φορείς της Κομοτηνής αρνιόταν να αναλάβουν τα ηνία του λόγο των πολλών εξόδων συντήρησης του κτιρίου.

Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλή τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ανέλαβε μια σειρά από επαφές και δράσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το Μέγαρο.

Όπως δήλωσε ο κος Μέτιος δήλωσε ότι από το 2016 γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης, επήλθε συμφωνία με τον τότε υπουργό πολιτισμού τον κ.Μπαλτά με το υπουργείο να διαθέτει 50.000€ και η Περιφέρεια να διαθέτει 100.000€ για την συντήρηση του κτιρίου.

Η Συμφωνία όμως αυτή υπογράφηκε όπως τονίζει ο κος Μέτιος μετά από ένα χρόνο και την τότε υπουργού κ. Κονιορδου. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν και οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου προκειμένου σήμερα να είναι σε θέση να φιλοξενήσει στην έναρξη της επαναλειτουργίας του την συμφωνική ορχήστρα νέων “MOYSA” του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονικής.

Ο κος Μέτιος δήλωσε ότι έχει ήδη γίνει το πλάνο λειτουργίας του ώστε το Μέγαρο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής, επιστημονικής και πνευματική ζωή της Περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συναυλία ήταν κυριολεκτικά sold out με τους Κομοτηναίους να στηρίζουν την επαναλειτουργία του Μεγάρου με ιδιαίτερη χαρά. Την βραδιά της συναυλίας παραβρέθηκαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα το παρόν τους έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Υγείας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Κομοτηνής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, πολλοί εκπρόσωποι φορέων όπως από τον Εμπορικό Σύλλογο, τον ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, του Δικηγορικού Συλλόγου, των Αρμενίων, η Δ/ντρια του Europe Direct Κομοτηνής, υποψήφιοι πολιτευτές κομμάτων κ.α.

Την βραδιά “έντυσαν” πριν την έναρξη της συναυλίας στο φουαγιέ του Μεγάρου η χορωδία του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής καθώς και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης “Αθηνίων” ο οποίος διακόσμησε το φουαγιέ του 1ου ορόφου με εικαστικές δημιουργίες των μελών του.

Ποια είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων “Moysa”

H “ΜΟYSA” είναι μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η δημιουργία ευκαιριών για διεθνείς συνεργασίες μεταξύ νέων Ελλήνων μουσικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων από όλο τον κόσμο, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της μουσικής.

Με περισσότερες από 30 εμφανίσεις, τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όσο και σε αναπάντεχα σημεία της πόλης, σε νοσοκομεία, σχολεία και ιδρύματα αλλά και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, η Ορχήστρα αποτελεί ήδη μία αναγνωρισμένη κοινότητα νέων μουσικών που αφήνει το στίγμα της στην ελληνική πραγματικότητα.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο τόσο με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη όσο και αποσπάσματα από την βραδιά. 

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News