ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΚΟΜΜΩΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φτωχότερος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδας και όχι μόνο από τον θάνατο του Κάρολου Καμπελόπουλου.

Ο γνωστός κομμωτής – καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος υπήρξε μύθος για τον χώρο της τέχνης. Κοσμοπολίτης αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, προσωπικότητα διεθνούς φήμης, με ισχυρά πολιτιστικά ερεθίσματα, μεγαλούργησε μέσα από την Τέχνη και έγινε γνωστός ως κομμωτής, χαράκτης, ζωγράφος, κεραμίστας και γλύπτης που δούλευε κυρίως στο Παρίσι.

Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, μιλούσε 7 γλώσσες, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ελληνικά και Αραβικά. Έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε με την L’ oreal και με το διάσημο κομμωτήριο των αδερφών Carita.

Συνεργάστηκε με διασημότητες όπως η Μαρία Κάλλας, η Μπριζιτ Μπαρντό, η Κατρίν Ντενέβ, η Αν Κίσινγκερ και πολλές ακόμα και χτένιζε ακόμη και την γυναίκα του Pablo Picasso 

Τα τελευταία χρόνια ζούσε και δημιουργούσε στα Χανιά εκεί όπου έστησε και το περίφημο «Μοναστήρι» έναν ξεχωριστό τόπο τέχνης στην οδό Νταλιάνη.

H κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια ενώ η σορός θα βρίσκεται στον ναό μία ώρα νωρίτερα.

Ο Δίαυλος 92,4 είχε την τιμή πριν μερικά χρόνια σε ένα ταξίδι του Κάρολου στην Θράκη να τον φιλοξενήσει στα στούντιο και στην συχνότητα του με την δημοσιογράφο και φίλη του Μαρία Παπαδοπούλου να συζητά μαζί του για την ζωή του, τις συνεργασίες του, τα έργα του αλλά κυρίως για το αγαπημένο του “Μοναστήρι”.

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης έφυγε σήμερα από κοντά μας, καλό παράδεισο αγαπημένε Κάρολε Καμπελόπουλε.

Βιογραφικό

Κάρολος Καμπελόπουλος, ο διάσημος Έλληνας χαράκτης, ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό και ως δεξιοτέχνης στιλίστας της κομμωτικής. γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Με κρητικές καταβολές, αυτοδίδακτος, προικισμένος με πνεύμα ανήσυχο και πολυτάλαντο, εγκαταστάθηκε το 1952 στο Παρίσι. Μετά από μία θητεία στο «ρεαλισμό» (πολλά γυμνά, προτομές της Μαρίας Κάλλας, του Κ.Π. Καβάφη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Γιάννη Ρίτσου κ.ά.), στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στράφηκε στην αφηρημένη τέχνη και ανέπτυξε ποικιλόμορφη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με τις αναζητήσεις και την επεξεργασία των δυνατοτήτων και των βασικών ιδιοτήτων πολλών υλικών: της πέτρας, της τερακότα, του ορείχαλκου. Εξερεύνησε επίσης τον χώρο της μονοτυπίας, που τον επέβαλε ως ζωγράφο και χαράκτη.

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος, του οποίου τα γλυπτά επισημάνθηκαν και διακρίθηκαν το 1969 στην Μπιενάλε της Ευρώπης, πήρε το Α’ βραβείο της Πόλης των Παρισίων το 1980. Το έργο του έγινε αντικείμενο οκτώ ατομικών εκθέσεων σε παρισινές αίθουσες τέχνης από το 1971 ως το 1992. Παρουσιάστηκε, επίσης, στην Αθήνα και τη Γενεύη (1987), καθώς και στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο, 1989).

Προσωπικότητα διεθνούς φήμης, έχει αφομοιώσει ισχυρά πολιτιστικά ερεθίσματα. Ρεαλιστικά ή αφηρημένα τα γλυπτά του, εύρωστα και συμβολικά ταυτόχρονα, αποτελούν τα πιο σαφή δείγματα μιας πολύ προσωπικής αισθητικής πορείας.

Το 2008 τιμήθηκε από το τηλεοπτικό δικτυο Γαλλίας – Γερμανίας «ARTE» ως «το πρόσωπο της Ευρώπης» Σήμερα, έχοντας επιλέξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα τα Χανιά ως βάση του, δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού στο «Μοναστήρι του Κάρολου», χώρο που ο ίδιος έχει αναστυλώσει υποδειγματικά.

Για τον διάσημο καλλιτέχνη, η κριτικός Τέχνης Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Χαρισματικός μάστορας σαν γλύπτης και σαν ζωγράφος ο Κάρολος – ποιητής σε ό,τι αφορά την ταυτότητα, την υφή της κάθε φόρμας, καθώς και τα θεμελιακά χαρακτηριστικά της εκάστοτε πρώτης ύλης – κατορθώνει πάντοτε να ανανεώνει «εκ των ένδον» τις δημιουργίες του, δίχως να αθετεί εκείνα τα συστατικά που από καταβολής εξασφάλισαν μια έντονη προσωπικότητα στη δουλειά του».