ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Απολογισμό των δράσεων και του έργου που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2018 έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης δηλώνοντας ότι:

” Κατά το 2018, η πορεία μας συνεχίστηκε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε πράξη σε όλα τα επίπεδα αλλαγές που δεσμευθήκαμε αλλά και να σταθούμε ακέραιοι απέναντι σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές προέκυψαν. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, την έλλειψη στήριξης και χρηματοδότησης από την κεντρική ηγεσία και την έλλειψη προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις, τη δυσκίνητη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την εφαρμογή του σχετικού Νόμου και των νέων νομοθετικών δεδομένων, πιστεύουμε ότι αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει και επιτελούμε έργο,αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και καθημερινού κόπου. Σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον προσπαθούμε σε σωστή διαχείριση, διεκδικήσεις με μελέτες και προγράμματα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

Η αυτοδιοικητική μας πορεία χαρακτηρίζεται από συντονισμένη δουλειά, αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας,όρεξη από τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και σωστή καθοδήγηση. Γνώμονας της δράσης μας, πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο, αποτελεί η ασφάλεια και το συμφέρον των συμπολιτών μας. Με αυτά για πυξίδα κατευθυνθήκαμε με σταθερά βήματα γύρω από άξονες που θωρακίζουν την περιοχή μας.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε:

Στα αντιπλημμυρικά έργα (με καθαρισμούς ποταμιών, καναλιών, ρεμάτων και έργα υποδομής),

Στην καταπολέμηση του παραεμπορίου με καθολική συμμετοχή των φορέων της Ροδόπης με κοινή κατεύθυνση και στόχο

Σε δράσεις για την ενίσχυση του χαρακτήρα της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου και την αποκομιδή οφέλους για την ΠΕ Ροδόπης, καθώς βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους υπεύθυνους σχεδιασμού και διαχείρισης του Αγωγού ΤΑΡ

Στην εξασφάλιση διόδου από την Εγνατία Οδό, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα και λεωφορεία μετά την πτώση της Γέφυρας Κομψάτου πέριξ του Δήμου Ιάσμου.

Στους μαζικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών  ήδη  από τα μέσα Μαρτίου μέσα σε έναν ήδη επιβαρυμένο περιβάλλοντα χώρο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και άστατων κλιματολογικών φαινόμενων.

Στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Αγροτών και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του Πρωτογενή Τομέα για την οικονομία της περιοχής μας, στηρίζοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντάς τους με διαδικασίες εκσυγχρονισμού που καθιστούν δυνατή την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση όπου χρειάστηκε ακραίων καιρικών φαινόμενων με τη διαρκή και πολύτιμη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας,

Στην διοργάνωση πρώτη φορά πολιτιστικών δρώμενων με θεματικές εκδηλώσεις  γύρω από τους άξονες Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρω το 1ο παιδικό φεστιβάλ «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ», όπως το 1ο«ΒΙΚΕ RODOPIRUN», που έτυχαν θερμής αναγνώρισης και τα οποία δεσμευτήκαμε να καταστήσουμε θεσμό.

Στη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και κόσμημα για την ακριτική Θράκη

ΈΤΣΙ αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα προκειμένου να συνεχίσει η περιοχή μας να στηρίζει του βασικούς πυλώνες που διαθέτει, πολύ δε περισσότερο να τους αναδείξει, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τη δυσμενή θέση που βρίσκεται και εν τέλει να αναπτυχθεί.”

“Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων της ΠΕ Ροδόπης. Επιφυλασσόμαστε πάντα για το καλύτερο! Εργαζόμαστε με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη της Ροδόπης.

Στοχεύουμε,προσχεδιάζουμε τις δράσεις μας μέσα από τη συνεργασία και κατόπιν των μηνυμάτων των πολιτών. Επιθυμία μας είναι όλοι οι τομείς να λειτουργούν.

Αναγνωρίζουμε και κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες για να επιτύχουμε όσα έχουμε προγραμματίσει. Με πολλή δουλειά υπομονή και επιμονή έχει αρχίσει να διαφαίνεται η προσπάθειά μας.

Οι επιλογές της Κεντρικής Κυβέρνησης δε μας βοηθούν, αντίθετα αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Η καθολική προσκόλληση στις νομοθετικές επιταγές οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμόζεται σε αυτές

 Διεκδικούμε όσα αξίζουν σε όλους μας και ειδικότερα στα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον του τόπου αυτού. Θέλουμε ο τόπος αυτός να έχει μέλλον και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονα δεδομένα.”

                                              Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης

                                                           Νικόλαος Τσαλικίδης