ΤΑΔΕ ΕΦΗ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΒΑΤΣΙΚΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ “ΞΕ-ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ” ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. (φωτο + βιντεο)

Με κριτική απέναντι στο έργο των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων των τελευταίων 13 χρόνων ξεκίνησε την παρουσία της υποβολής της υποψηφιότητας του για της επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Τάσος Βαβιτσικλής που το Σάββατο2 Φεβρουαρίου παρουσίασε την διακήρυξη του δημοτικού συνδυασμού «ξε-Κίνημα»

«Η τελευταία δωδεκαετία ήταν για την Κομοτηνή μια χαμένη δωδεκαετία μετριοπαθών διαχειριστών, που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν εναλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη»» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής με το «καλημέρα» της επανεμφάνισης του στα κοινά.

Με τον ιό του Χάρη να τον συνοδεύει στο πανελ, τον κ.Θανάση Παπαντωνόπουλο να τον παρουσιάζει μιλώντας για τον άνθρωπο και πολιτικό Τάσο Βαβατσικλή και το όραμα του για τον Δήμο Κομοτηνής και την παρουσία του δημοσιογράφου Ξάνθου Κώστογλου ο οποίος και “γέννησε” την ιδέα του λογοτύπου της παράταξης, ο πρώην Δήμαρχος με πολύ ενθουσιασμό και ενέργεια παρουσίασε στην γεμάτη αίθουσα του πολυλειτουργικού τους άξονες στους οποίες θα κινηθεί η παράταξη του.

«Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» είναι μια κραυγή κι ένα αίτημα. Να αντιμετωπιστεί μια ζοφερή κατάσταση στην πόλη και να προτείνει την ελπίδα. Να υποστηρίξουμε κυρίαρχες αξίες, αλλά να ακούσουμε προσεχτικά την αμφισβήτησή τους.

Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» αναφέρεται σε μια διαφορετική «κοινωνία πόλης», όχι πάντως σαν αυτές που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα ζητήματά τους, μόνον κατ’ όνομα «κοινωνίες των πολιτών». Αναφερόμαστε σε μια νέα αστική συνθήκη.

Επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006. Η νέα αυτή αστική συνθήκη προτείνεται για να αναδείξουμε την Πόλη Έργο, την πόλη ως έργο, έργο που θα παράγεται συλλογικά από τους κατοίκους της. Ενεργοποιώντας μαζί με την προσπάθεια, τις σωστές αποφάσεις και την επινοητικότητα της φαντασίας, ως δημιουργική δύναμη.

Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» γεννιέται στους δρόμους, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, ως αίτημα των ανθρώπων, που βρίσκονται στριμωγμένοι και «περιφραγμένοι», να βρούμε απαντήσεις και λύσεις για την επιβίωση σε εποχές δύσκολες.

Άλλη μια βασική συνιστώσα είναι η Δημοκρατία, η ισότητα των πολιτών και των φύλων, η ισοκατανομή των πόρων της πόλης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η αξιοπρεπής διαβίωση (εργασία, στέγη, τροφή, πόσιμο νερό, υγεία, ασφάλεια,μεταφορές), ίσες ευκαιρίες και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους(παραλίες, πλατείες, παιδικές χαρές κτλ.), η πολιτισμική και φυλετική διαφοροποίηση και ποικιλομορφία και η αποφυγή διακρίσεων κάθε είδους.

Υπάρχει η άποψη ότι ο χώρος, η πόλη αλλάζει τους ανθρώπους. Εμείς δημιουργήσαμε το «ΞΕΚΙΝΗΜΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος αλλάζει το χώρο και την πόλη, είτε αρνητικά μέσω των τοπικών οικονομικών, πολιτικών, δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, είτε θετικά με τη συμμετοχή του σε κινήματα, δράσεις και θεσμούς,παίρνοντας ο ίδιος την τύχη της πόλης στα χέρια του.

Για το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» η Αυτοδιοίκηση αποτελεί φορέα λαϊκής εξουσίας, που θα δυναμώσει τη Δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή. Οι άνθρωποι, οι πολίτες στις γειτονιές και στους οικισμούς έχουν πρόσωπο, έχουν δραστηριότητα. Δεν είναι ούτε «τυχαίοι», ούτε άγνωστοι. Έχουν οράματα, κάνουν σχέδια,συμμετέχουν. Η πόλη είναι τα κινήματα, οι συλλογικές δράσεις και οι αγώνες.Είναι τα προβλήματα, οι λύσεις, η αλληλοβοήθεια και ο κοινωνικός σχεδιασμός.Για να αντιμετωπίσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία τα προβλήματα.

Συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.Στεκόμαστε απέναντι στο λαϊκίστικο πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία.Απομονώνουμε την ακραία επιχειρηματολογία της και τον ακραίο λόγο της, που διχάζει την τοπική κοινωνία και απειλεί τη συνοχή της

ΟΙ  ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ  ΜΑΣ

Στον άξονα αυτό ο κος Βαβατσικλης δήλωσε: Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά. Το μέλλον, το μέλλον της πόλης και της παράταξής μας διαρκεί πολύ.Σήμερα νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι για το πιο δημιουργικό οδοιπορικό μας,είκοσι περίπου χρόνων. Για μια δημοτική κίνηση, που αποτέλεσε κίνηση των δημοτών μας, από την ίδρυση της ακόμη, ως «Νέα Πορεία». Με σωστές πολιτικές προτάσεις για τον τόπο, ενώσαμε τους πολίτες. Φέραμε την πόλη, την περιοχή στο προσκήνιο, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Οικοδομήσαμε τα θεμέλια ενός κοινωνικού Δήμου.

Σήμερα μετά από 13 χρόνια συστρατευόμαστε πάλι, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πόλη. Όλα αυτά, που εν τω μεταξύ από το 2006 μέχρι σήμερα, εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν, οπισθοχώρησαν, παραδόθηκαν.

Ξαναβρεθήκαμε όσοι από τους παλιούς διαθέτουμε την εμπειρία και τη γνώση και μια σημαντική δύναμη νέων ανθρώπων, από το χώρο της δουλειάς και της επιστήμης. Υποχρέωσή μας είναι να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε το νέο. Το νέο αμφισβητεί,συγκρούεται, ξεβολεύει. Είναι για μας η μεγαλύτερη πρόκληση και το τολμούμε. Το νέο δεν σημαίνει ότι χαρίζεται σε κάποιον κάτι. Σημαίνει ότι παλεύει  κι έχει ίδιες ευκαιρίες, να αγωνιστεί και να συμμετέχει στην παράταξη, στην πολιτική και την κοινωνική δράση.

Πήραμε την απόφαση να διεκδικήσουμε τη ψήφο των συμπολιτών μας, παραμένοντας στην πρωτοπορία της τοπικής πολιτικής, συνεχίζοντας μια διαδρομή αγώνων και έργου,με σταθερές αρχές και αξίες, για το συμφέρον της πόλης και του πολίτη.

Με την κατάθεση αυτή των αρχών μας, των ιδεών μας και του πλαισίου της δράσης μας,ανακοινώνουμε  σήμερα την ίδρυση μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα, όλοι όσοι αποδέχονται την ιδρυτική μας διακήρυξη.

Ξεκινάμε,με μια σημαντική ανανέωση προσώπων, προτάσεων και ιδεών. Για μια νέα πρόταση πολιτικής. Μια νέα πολιτική που με παρεμβάσεις και δημοτικούς θεσμούς, θα εξασφαλίζει τη δράση της  οργανωμένης κοινωνικής έκφρασης.

Γιατί ο παλιός Δήμαρχος κατεβαίνει εκ νέου στις δημοτικές εκλογές?

Να απαντήσω όμως και στο ερώτημα αφορά μάλλον μια απάντηση, σε ένα ερώτημα, που τέθηκε,από τους συνυποψήφιους μου μάλιστα… μετά πολλών επαίνων. Τους ευχαριστώ πάντως για την ευκαιρία που μου δίνουν να απαντήσω. Με ποια …προσόντα άραγε κατεβαίνει ο Βαβατσικλής, ο παλιός Δήμαρχος, στις εκλογές, εκτός από αυτό του έργου που άφησε στην πόλη. Τι να ζητάει άραγε στο…παζάρι των δημοτικών εκλογών;

Έχει σημασία λοιπόν που παρεμβαίνω με αυτό τον άμεσο τρόπο,για να απαντήσω, σε κάτι φυσικά που απάντησαν ήδη οι ίδιοι. Δεν τους θεωρώ πολιτικά αφελείς, ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν την πολιτική τους αντιπαράθεση, δεν την καθορίζουν πολιτικές αξίες και πολιτικές αρχές, αλλά ταπεινά πολιτικά κίνητρα, που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δύο νέοι υποψήφιοι,φιλόδοξοι, με την αυτοπεποίθηση της νεότητά τους στην πολιτική, τοποθέτησαν ήδη μια πόλη, τους πολίτες της, τα προβλήματά τους, στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς και διαλαλούν το ξεπούλημα…

Η παρέμβασή μου αυτή απευθύνεται περισσότερο στους νεότερους συμπολίτες μας σε αυτούς που μας ¨συναντούν” στα κοινά της πόλης για πρώτη φορά, στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη, της πόλης που τους ανήκει.

Αυτό το δικαίωμα, η “κοινωνία της πόλης”- να το ξεχωρίσουμε από τις άσημες, άχρωμες πολιτικά ψευδεπίγραφες “κοινωνίες των πολιτών”, αυτόν τον εξωραϊστικό ευφημισμό μιας εκρηκτικής κατάστασης λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, “εξεγερμένων” πια “πόλεων”…”