ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ: η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΣ

«Η Ευρωπαϊκή Συνοχή, θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό».

Αυτό δήλωσε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης,Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Το μέλλον της περιφερειακής πολιτικής μετά το 2020», σήμερα το πρωί, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στο πλαίσιο της επίσκεψης των μελών της Ομάδας Μελέτης της εν λόγω Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ, στην τοποθέτησή του, σημείωσε πως η Ευρώπη κινείται σταδιακά, ώστε να περάσει από τις Χρηματοδοτήσεις στις Εγγυήσεις και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το πώς αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει ομαλά στη χώρα μας.

«Θαπρέπει οι Τράπεζες, που σε αυτή τη φάση λειτουργούν κυρίως αποταμιευτικά να σχεδιάσουν προϊόντα τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες».Παράλληλα, τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία μηχανισμών -κυρίως με πρωτοβουλία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων- που θα παρέχουν μικροπιστώσεις στις επιχειρήσεις,για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σύμφωναμε τον κ. Γραβάνη χρειάζεται πλέον να γίνεται γεωγραφική κατανομή των εργαλείων αξιοποίησης, όπως, δηλαδή, γίνεται και με τις χρηματοδοτήσεις -κάτι που έχει επισημάνει, σε όλους τους τόνους και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την κατάργηση του INTERREG Europe,καθώς έδινε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχεδιασμό πολιτικών», υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης.

Ταυτόχρονα,χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει περεταίρω αποκέντρωση σε επίπεδο αποφάσεων και όχι μόνο σε επίπεδο διαχείρισης. «Δυστυχώς, η νέα πρόταση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση», σημείωσε.

Τέλος,ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ επισήμανε πως αν και είναι θετικό το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού για τη χώρα μας, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοχή, η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.