ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑΣ: ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΑΥΤΟ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟ ΤΗΣ “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ”

Ο Κώστας Κατσιμίγας παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά του για τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και το όνομα του συνδυασμού που θα ηγηθεί “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Chris&Eve,στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο κος Κατσιμίγας ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μολονότι σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον κεντρικό μηχανισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα για δεκαετίες, η κεντρική εξουσία, εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2010, με τον νόμο του «Καλλικράτη», ιδρύθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη. Παρ’ όλες τις αδυναμίες και τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού, «είχε γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα», καθότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι κατά ένα μέρος πέρασαν πλέον στη διαχείριση των Περιφερειών,στις οποίες και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες».

Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια η σύνδεση του ονόματος Κατσιμίγα με την αυτοδιοίκηση. Μιας και τόσο ο πατέρας του όσο και ο ίδιος υπηρέτησαν για πολλά χρόνια τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Ροδόπης από διάφορες θέσεις. Και στην οποία δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ομιλία του.

 Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε στη«βιωματική», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με την αυτοδιοίκηση. «Ένα χρόνο μετά τη γέννησή μου, ο πατέρας μου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής», σημείωσε χαρακτηριστικά,υπενθυμίζοντας ότι «η αυτοδιοικητική του πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Κομοτηνής, στην οποία θήτευσε κατά την τετραετία 1983-1986». Ο ίδιος αναμείχθηκε για πρώτη φοράμε την αυτοδιοίκηση το 1991, όταν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Γεώργιο Παπαδριέλλη και διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ενώ το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχικά Αντινομάρχη και εν συνεχεία και αναπληρωτή Νομάρχη. Το 2010, όταν ο Άρης Γιαννακίδης εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης ΑΜΘ του εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θέση την οποία κατείχε έως το τέλος της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφέρειας.

Για την πορεία της Περιφέρειας, μετά την αλλαγή της διοίκησης το 2014, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε ότι «από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη, παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης με αρκετά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά. «Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο», προσέθεσε, «διαπίστωσα μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες  οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού».

Διέκρινε επίσης ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική, καθώς και ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτές και πάνω απ’ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς «γεννήθηκε» η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όπως επισήμανε, καθημερινά διαπίστωναν ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και τον παρακίνησαν να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Από τις παραινέσεις αυτές προέκυψε η ανάληψη μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, με την οποία ο κ. Κατσιμίγας διεκδικεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Μαΐου. Η καθ΄ όλα προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα του: ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει – η Περιφέρεια με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της, υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης.