ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ-ΕΘΙΜΟ “ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ” ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η μουσική πορεία με τα χελιδονίσματα, η οποία ξεκίνησε από το Βυζαντινό Φρούριο και κατέληξε. διασχίζοντας την πόλη, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, την πλατεία Ειρήνης.

“Ηρθε ήρθε η χελιδόνα ήρθε πάλι η μελιδόνα κάθησε και λάλησε και γλυκοκελάιδησε” τραγουδούσαν μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής, ντυμένοι χελιδόνια, υποδέχοντας και διαμηνύοντας τον ερχομό της Άνοιξης. Με την παραδοσιακή μπάντα του Μουσικού Σχολείου να συνοδεύει μελωδικά την πορεία-έθιμο.

Η πορεία έκανε μία “στάση” στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπου εκεί τους περίμενε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος στον οποίον και “καλάντησαν” τον ερχομό της Άνοιξης. Μία στάση πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπου εκεί περίμενε τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα Μαίρη – Μαριγούλα Κοσμίδου η οποία τράταρε τους μαθητές με καραμέλες. Και τελευταία στάση πριν τον τελικό προορισμό της πλατείας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κομοτηνής όπου εκεί τους περίμενε η Αντιδήμαρχος Διοίκησης Κατερίνα Ιωαννίδου.

Για την ιστορία, τα χελιδονίσματα είναι συνέχεια από τα χελιδονίσματα των αρχαίων Ελλήνων, από τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς της 1ης Μαρτίου. Το έθιμο πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους και έφτασε στο σήμερα. Με λουλούδια στο κεφάλι και ξύλινη χελιδόνα στα χέρια, με ανοιξιάτικα μηνύματ, ακόμη και με μουσικά όργανα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής και της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής καθώς και του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής και των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της πόλης.