ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ “ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ” ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΚΑΛ

Κομοτηναίοι τολμηροί ορειβάτες απο τον ορειβατικό σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής ταξίδεψαν στο Μαρόκο προκειμένου να “κατακτήσουν” την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής, την Τουμπκαλ, η οποία βρίσκεται στα 4167μ

Agnė Stočkutė‎ , Afrodite Lydia Παναγιωτοπούλου και ο Jorge Pescador κατάφεραν και ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στην Τουμπκαλ

Τι είναι και τι κάνει ο ΕΟΣ Κομοτηνής

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1982 και μετρά λοιπόν 37 χρόνια δράσης: όταν πριν από 37 χρόνια μια παρέα φίλοι του βουνού αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο για τη διάδοση της ορειβασίας δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο ψηλά θα έφτανε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Ο σύλλογος διαθέτει καταφύγιο δυναμικότητας 50 ατόμων, στο ύψωμα Φύλακας της οροσειράς της Ροδόπης, σε υψόμετρο 1.050 μ. και σε κοντινή απόσταση από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Περιβάλλεται από πανέμορφο δάσος οξιάς. Στη θέση του υπήρχε ένα παλαιό ερειπωμένο στρατιωτικό φυλάκιο, το οποίο παραχωρήθηκε στο σύλλογο το 1995.

Με πολύ προσωπική εργασία και δωρεές μελών και φίλων και συμπαράσταση των τοπικών αρχών χτίστηκε στη θέση αυτή το καταφύγιο “Χαράλαμπος Δήμου”, που διαθέτει 50 κλίνες, εσωτερική και εξωτερική κουζίνα, εσωτερικές και εξωτερικές τουαλέτες, ασύρματη επικοινωνία και γεννήτρια ρεύματος. Στον περίβολο του καταφυγίου ανεγέρθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

Οι κυριακάτικες αναβάσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται συχνά στην οροσειρά της Ροδόπης και στο Παπίκιο όρος που είναι ο ψηλότερος ορεινός όγκος του τμήματος που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Ν.Ροδόπης. Έχει ύψος 1.510 μ. ενώ στην ίδια κορυφογραμμή υπάρχουν και οι χαμηλότερες κορυφές Αγελαδοκορυφή, Βροντή. Το Παπίκιο όρος υπήρξε κέντρο μοναχισμού κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Μεγάλος αριθμός βυζαντινών ναών και κτισμάτων έχουν εντοπισθεί.

Ο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής πραγματοποιεί ανελλιπώς κάθε Κυριακή μια ορειβατική πορεία σε κάποια κορυφή εντός ή εκτός νομού. Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις, που περιλαμβάνουν αναβάσεις σε όλα τα μεγάλα βουνά της Ελλάδας, καθώς και κάποιες αναβάσεις στο εξωτερικό. Συμμετέχει στις βορειοελλαδικές και πανελλήνιες ορειβατικές συναντήσεις. Λειτουργεί σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης. Συμμετέχει σε αγώνες αγωνιστικής αναρρίχησης και σε ορειβατικούς μαραθώνιους.

Μπείτε στη σελίδα του συλλόγου για να λαμβάνεται ενημέρωση για τη δράση του: http://eoskomotinis.blogspot.gr/ e-mail: [email protected]