ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION

Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 14ης Μαΐου ο πρώτος ημιτελικός του 64ου διαγωνισμού της Eurovision 2019 στο Expo Tel Aviv με την Κατερίνα Ντούσκα για την Ελλάδα και την Τάμτα για την Κύπρο να παίρνουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 18 Μαΐου.

Σε μια όμορφη βραδιά με το vision πραγματικά να εξελίσσετε χρόνο με τον χρόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο οι παρουσιαστές της βραδιάς οι Erez Tal και Bar Refaeli στην κεντρική σκηνή καθώς επίσης και τους Assi Azar και Lucy Ayoub στο green room κήρυξαν την έναρξη του διαγωνισμού και συντονίσουν την όλη τηλεοπτική παρουσίαση.

Η βραδιά ως ήθιστε ξεκίνησε με την περσινή νικήτρια του διαγωνισμού την Ισραηλινή Netta Barzilai, η οποία ερμήνευσε περσινό νικητήριο τραγούδι Toy σε μία remake μορφή του, ενώ ως Interval Act η Dana International, η καλλιτέχνης που έφερε στο Ισραήλ το τρίτο του βραβείο το 1998 με το τραγούδι Diva,  ερμήνευσε το τραγούδι Just the Way You Are του Αμερικανού superstar Bruno Mars.

Οι 10 χώρες που κατάφεραν να κερδίσουν την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό της Eurovision ήταν οι παρακάτω και ανακοινώθηκαν με την εξής σειρά:

  • Ελλάδα: Katerine Duska – Better Love
  • Λευκορωσία: ZENA – Like It
  • Σερβία: Nevena Božović – Kruna
  • Κύπρος: Tamta – Replay
  • Εσθονία: Victor Crone – Storm
  • Τσεχία: Lake Malawi – Friend of a Friend
  • Αυστραλία: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
  • Ισλανδία: Hatari – Hatrið mun sigra
  • Σαν Μαρίνο: Serhat – Say Na Na Na
  • Σλοβενία: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Η βραδιά εξελίχτηκε χωρίς μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις αφού με βάση των προγνωστικών η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Ισλανδία και η Σερβία φιγουράριζαν στις πρώτες χώρες που θα περνούσαν στον τελικό. Δύο εκπλήξεις είχε μόνο η βραδιά αυτή της πρόκριση του Σαν Μαρίνο, το οποίο προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του στον τελικό της Eurovision, καθώς και η πρόκριση της Λευκορωσίας που ήταν μια από τις μη αναμενόμενες χώρες για πρόκριση στον τελικό.

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν στον Α ημιτελικό μαζί με αυτές που θα προκριθούν στον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης 16 Μαΐου, θα συναντήσουν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου τις 6 χώρες ονομαζόμενες ως Big-5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία) και την διοργανώτρια χώρα Ισραήλ, που προκρίνονται πάντα απευθείας στον τελικό, συμπληρώνοντας έτσι το σύνολο των 26 χωρών που θα διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό στις 18 Μαΐου.

Μετά το πέρας του πρώτου διαγωνιστικού μέρους οι χώρες που προκρίθηκαν συμμετείχαν σε κλήρωση για το σε ποιο μέρος α ή β του τελικού θα μετέχουν. Ελλάδα και Κύπρος λοιπόν, κληρώθηκαν να εμφανιστούν στο πρώτο μέρος της βραδιάς του τελικού.