ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ “ΞΕ-ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ” ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΒΑΒΑΤΣΙΚΗ

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Μια μέρα γιορτής για τα όλα τα μουσεία του κόσμου. Εορτάζεται με ξεναγήσεις , εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Δυστυχώς την ίδια στιγμή που άλλα μουσεία σε όλη τη χώρα και σε γειτονικούς δήμους γιορτάζουν προσελκύοντας  πλήθος επισκεπτών ,η νυν δημοτική αρχή του Δήμου Κομοτηνής απαξιώνει το ρόλο τους και υποβαθμίζει τη λειτουργία τους.

Εκτιμώντας ότι τα μουσεία εκτός από φορείς που προάγουν τη δια βίου μάθηση, που προστατεύουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική  κληρονομιά , έχουν εξελιχθεί και σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών και διαδραματίζουν καθοριστικό  ρόλο  στην ανάπτυξη συνεργασίας , αμοιβαίας κατανόησης , ειρήνης και πολιτισμικών ανταλλαγών, στις  άμεσες προτεραιότητες μας είναι:

Η δημιουργία 

  • ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ με αποστολή την καταγραφή, συντήρηση, τεκμηρίωση και προβολή των πάσης φύσεως τεκμηρίων της ιστορίας  του Δήμου μας (αντικείμενα, αρχειακό υλικό κ.ά.). Στις δραστηριότητες του μουσείου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  εκθέσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού – πολιτιστικού χαρακτήρα (διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές), η περισυλλογή, καταγραφή και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού.
  • ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ενός μουσείου ειδικά σχεδιασμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας. Σκοπός του να βοηθήσει τα παιδιά, από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητα τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζουν.

Η λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ σε καθημερινή βάση ως χώρου εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων – σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – που στόχο θα έχουν τη χάραξη μιας  νέας  πορείας στη  προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και μιας νέας παιδείας καθολικής αξίας για την επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.