MASTER CLASS ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΣ ERASMUS ΤΟΥ ΕΒΕ ΡΟΔΟΠΗΣ (BINTEO + ΦΩΤΟ)

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο « Creating gastronomy Experiences for the designation of the Mediterranean nutrition value and the development of a tourism thematic network »  με διακρατικούς εταίρους από την Βαλένθια της Ισπανίας και την Κύπρο, διοργανώνει σήμερα 5 Ιουνίου και αύριο 6 Ιουνίου διήμερο workshop ανοιχτό στο κοινό όπου θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου καθώς  και της πρότασης για  τη δημιουργία ενός νέου καινοτόμου θεματικού  γαστρονομικού  προϊόντος . 

Σήμερα λοιπόν Τετάρτη 5 Ιουνίου οι συμμετέχοντες στο έργο, Ισπανοί, Ιταλοί και Κύπριοι συμμετείχαν στην προετοιμασία και παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών συνταγών από του Ροδοπίτες εστιάτορες και ζαχαροπλάστες μέλη του ΕΒΕ & του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.

Ένα master class θα λέγαμε πάνω σε τοπικά εδέσματα όπως τζιγεροσαρμάδες , γύρο χοιρινό και κοτόπουλο, χυλοπίτες παραδοσιακές με κόκορα, εκμεκ κανταΐφι και ελληνική χωριάτικη σαλάτα δείχνοντας στην κουζίνα του Εστιατορίου Diamond, τον τρόπο παρασκευής τους αλλά και παρουσίασης τους στους φιλοξενούμενους εστιάτορες.

Η Noemi Marrone είναι ιταλίδα που ζει στη Βαλένθια και είναι συντονίστρια στο πρόγραμμα από την Ισπανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην Κομοτηνή και μεταφέρει τις θετικές της εντυπώσεις από τις επισκέψεις σε Αλεξανδρούπολη όπου γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη. Από την επίσκεψη διαπίστωσαν ότι δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικές τεχνικές προσεγγίσεις στις συνταγές καθότι είναι ιταλίδες (μαζί με την Moanna Costanzo). Η Noemi Marrone αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική την εμπειρία, δηλώνει ότι θα ήθελε να ξαναέλθει για να επαναλάβει την εμπειρία και ότι της άρεσαν πολύ τα ψάρια, τα φρούτα. H Moanna Costanzo είναι επίσης συντονίστρια στο πρόγραμμα. Η παρουσία τους στη Θράκη είναι μια ευκαιρία να μάθουν συνταγές αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου που δεν γνώριζαν καθώς είναι πιο γνωστή η Μύκονος. Της άρεσε το Πόρτο Λάγος και ο Άγιος Νικόλαος. Επίσης, δηλώνει ότι από τα πιάτα που δοκίμασε της αρέσουν όλα, η σαλάτα, τα θαλασσινά, όλα.

Αύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 19.00 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου στο Ξενοδοχείο ‘Ισμαρος στον Πλατανίτη Μαρώνειας με την Παρουσίαση ενός νέου θεματικού τουριστικού γαστρονομικού προϊόντος.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή προς το κοινό