Ημέρα μνήμης σήμερα, 100 χρόνια συμπληρώνονται από την Γενοκτονία των Αρμενίων

 Σήμερα 24 Απριλίου, οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο θα θυμηθούν την θλιβερή αυτή επέτειο της γενοκτονίας του 1915. Πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Το 1915, ως αποτέλεσμα της απέλασης και των δολοφονιών, 600.000 έως 1,5 εκατ. Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ιστορικούς. Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων, αλλά αντιτίθεται στη χρήση του όρου γενοκτονία και υποστηρίζει ότι έχει υπερεκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών, για τον οποίον επιμένει η αρμενική πλευρά. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι θάνατοι των Αρμενίων δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά συνέβη εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τον οποίον σκοτώθηκαν και Τούρκοι.Η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία σήμερα για την συμπλήρωση των 100 χρονών από την γενοκτονία θα προβεί σε συμβολική τελετή αγιοποίησης των θυμάτων αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την γενοκτονία αυτών.Η τελετή αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19:15 τοπική ώρα (18:15 ώρα Ελλάδος).
Μετά την τελετή θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις αρμενικές εκκλησίες στον κόσμο και θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ με εγκύκλιό του, προτρέπει τους ιερείς ναών και μονών, σήμερα στις 6.15 μ.μ., να ηχήσουν τις καμπάνες ως συμβολική συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας.Στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας στις εκδηλώσεις μνήμης θα είναι παρόντες αρκετοί ηγέτες χωρών, ανάμεσά τους, η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, το Γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να υιοθετήσει επισήμως τον όρο «γενοκτονία».Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται για την τελετή που θα γίνει στο Μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας. Τελετές θα πραγματοποιηθούν επίσης από την αρμενική διασπορά σε διάφορα μέρη του κόσμου από το Λος Άντζελες ως την Στοκχόλμη και το Παρίσι ως την Βηρυτό και την Θεσσαλονίκη.Ίσως γιατί δεν καταλάβαμε πως οι μέρες μνήμης και η αναγνώριση μιας Γενοκτονίας δεν γίνονται για να παίζονται φτηνά πολιτικά παιχνίδια μεταξύ των χωρών, ούτε για να αναζοπυρώνουν το μίσος μεταξύ των λαών. Γίνονται για να διατηρούμε στη συλλογική μνήμη το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη θηριωδία όταν θέλει να κυνηγήσει τον «άλλο», εκείνον που διαφέρει σε γλώσσα, ήθη, θρησκεία και πολιτισμό. Μια μέρα σαν κι αυτή το σύνθημα πρέπει να είναι αυτό που φώναζαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, όταν δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς, ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος Χραντ Ντικ: «Σήμερα, είμαστε όλοι Αρμένιοι».
03r Turk_official_teasing_Armenian_starved_children_by_showing_bread_1915_Collection_of_St._Lazar_Mkhitarian_Congregation armenian-genocide-02-jpg armenian-children-bodies Armenian 570616b31bcea5f3801bafc8eea5c65f

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News