ΜΑΓΕΨΕ Ο “ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ” ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής φιλοξενήθηκαν δυο εξαιρετικές παραστάσεις του «Καρυοθραύστη» από το Μπαλέτο Θεάτρου Μόσχας την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Οι δυο παραστάσεις φιλοξενήθηκαν με δαπάνες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γι’ αυτό και η είσοδος ήταν δωρεάν για όσους είχαν προλάβει να εισέλθουν και να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε τεχνικά από τη Διεύθυνση Διαφάνειας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η πρώτη παράσταση ήταν απογευματινή στις 4 μ.μ. και την παρακολούθησαν πολλά παιδιά όπως επίσης πολίτες από όλη την Περιφέρεια, από την Δράμα μέχρι τον Έβρο απολαμβάνοντας τους εξαιρετικούς χορευτές του μπαλέτου της Ρωσίας. Η δεύτερη ήταν βραδινή, στις 8 μ.μ., που επίσης κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού που πλημμύρισε το Μέγαρο.

Η μουσική του πασίγνωστου παραμυθιού «Καρυοθραύστης» που μετατράπηκε σε μπαλέτο δύο πράξεων είναι του Τσαϊκόφσκι και η χορογραφία της παράστασης του Μπόρις Μιαγκόφ. Εντυπωσιακές οι παρουσίες των χορευτών όπως και τα κοστούμια που συνετέλεσαν στο να ζωντανέψει ο αγαπημένος χριστουγεννιάτικος ήρωας εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Οι χορευτές στην πρώτη παράσταση συνέχισαν με ευλάβεια τη χορογραφία τους ακόμη και στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που κάποιο τεχνικό πρόβλημα σταμάτησε τη μουσική η οποία «αντικαταστάθηκε» από το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Ο Καρυοθραύστης 

Ο Ρώσος μεγάλος ρομαντικός συνθέτης Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι συνέθεσε τον «Καρυοθραύστη» το 1892. Το λιμπρέτο προήλθε από τη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Γερμανού Ερνστ Χόφμαν από τον Γάλλο συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά. Πρωταγωνιστής είναι ένα κινούµενο στρατιωτάκι (στα Ρώσικα Στσελκούντσικ), που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης και ήταν το δώρο του νονού Ντροσελµάγιερ στη µικρή Κλάρα.

Διαβάστε επίσης:  Το Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο Μουσικής

Όπως συμβαίνει στα παραμύθια τα παιχνίδια ζωντανεύουν στη φαντασία των παιδιών, έτσι  η Κλάρα ονειρεύεται µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και την ίδια και πολλά άλλα παιχνίδια που ζωντάνεψαν στο όνειρό της και επί σκηνής όταν το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα. Ο μαγικός κόσμος που δημιούργησε ο Δουμάς μεταμόρφωσε τον ξύλινο Καρυοθραύστη σ’ έναν όμορφο πρίγκιπα που δίνει μάχη με τα γκρίζα ποντίκια μπροστά στα μάτια της τρομαγμένης Κλάρας, το βράδυ της παραµονής των Χριστουγέννων.

Στη δεύτερη πράξη το ζευγάρι των πρωταγωνιστών αρχίζει μια όμορφη περιπλάνηση σε τόπους μαγικούς όπως η χώρα των Ζαχαρωτών και συναντήσεις με ήρωες ξεχωριστούς όπως η Βασίλισσα του Χιονιού και η νεράιδα Ζαχαρένια. Όλοι αυτοί δίνουν χρώμα στη σκηνή και την ψυχή μας μέχρι που ξημερώνουν τα Χριστούγεννα και όλα επανέρχονται στην κανονικότητά τους αλλά μας έχουν αφήσει τη μαγεία της αγάπης, της ομορφιάς και της υπέροχης μουσικής.  

Φωτογραφίες – κείμενο: Μαρία Αμπατζή

.

Μάγεψε ο "Καρυοθραύστης" στο Μεγαρο Mουσικης Κομοτηνης … Απολαύστε ένα μοναδικό απόσπασμα από την χθεσινή παράσταση στην #Κομοτηνή #μπαλετο #ballet #nutcracker

Δημοσιεύτηκε από Diavlos 924 στις Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News