ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ – ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Σημαντική είναι η νίκη που επέτυχε η Αντικαρκινική Εταιρία, σε ό,τι αφορά την ευόδωση του στόχου της για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια”. Η μονάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και λειτουργεί καθημερινά στον χώρες της Αντικαρκινικής Εταιρίας (πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3826600).

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τέτοια μονάδα αλλά και ότι είναι ακάλυπτος ο πληθυσμός των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο και δεν είναι παιδιά για να αντιμετωπιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία ούτε και ενήλικες, αλλά βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 14- 21 χρόνων, η λειτουργία της Μονάδας είναι βέβαιον ότι θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη σε ασθενεις, τις οικογένειες τους αλλά και σε επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Μονάδας, κ. Ιωάννης Ντίνος είναι συγκλονιστικό πόσο επιβαρύνονται οι νοσηλευτές και όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία που καλούνται να διαχειριστούν τους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς και πόση βοήθεια χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Τέλος, μια μικρή ανάσα για την καθημερινότητα όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα αποτελέσει το ακουστικό υλικό (ΜP3) που θα τους προσφέρεται στη διάρκεια της ώστε να ακούνε τα θεατρικά έργα από το αρχείο της ΕΡΤ “Το θέατρο της Τετάρτης”. “Με δεδομένο οτι οι ασθενείς περνούν περίπου μια ώρα ξαπλωμένοι με ορό για τη θεραπεία χωρεί, να μπορούν να διαβάσουν ή να χρησιμοποιήσουν και τα δυο τους χέρια, σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικά έργα. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ που μας τα παραχώρησε από το αρχείο της και την εταιρεία Estee Lauder που ανέλαβε να το χρηματοδοτήσει.

Ξεκινάει το πρόγραμμα αυτό άμεσα από τη Μονάδα “Νίκος Κούρκουλος” και θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία και τις ογκολογικές κλινικές” δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνική Αντικαρκινικής εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.