ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΕΤΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΒΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης παρουσία των μελών του ΔΣ, της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και του Προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και τον εργαζομένων στο Επιμελητήριο. Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησε ενημέρωση από τον επίτιμο καλεσμένο του ΕΒΕ Ροδόπης τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

Ο κ. Μέτιος παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος ΕΣΠΑ χωρίς όμως να πει κάτι καινούριο εκτός από τα γνωστά , υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι υπάρχουν 522 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και 262 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι “καταναλώσιμα” μέσα στην επόμενη 7ετία ενώ αυτά των δημοσίων επενδύσεων είναι σε επίπεδο προϋπολογισμού τριετίας.

Στον άξονα της ενέργειας ο κ. Μέτιος ενημέρωσε ότι είναι διαθέσιμα 30 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου το όποιο θα προχωρήσει μέχρι τέλος του έτος αν δεν υπάρξουν άλλα κωλύματα. Επανέλαβε ότι η διανομή στις οικίες θα ξεκινήσει από περιοχές – συνοικίες όπου θα υπάρχουν οι περισσότερες αιτήσεις και έπειτα στις μεμονωμένες περιοχές.

Στον άξονα του τουρισμού ο Περιφερειάρχης ανέφερε την γνωστή πολιτιστική και ιστορική σύνδεση – διαδρομή των μνημείων της περιφέρειας που στοχεύει να πραγματοποιήσει, κάτι που συζήτησε και με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη που βρέθηκε την Δευτέρα στην Κομοτηνή, καθώς επίσης και την γαστρονομική σύνδεση – διαδρομή της περιφέρειας. Οπότε απαιτούνται τουριστικές προβολές, επενδύσεις και υποδομές για να προσελκύσουν και να εξυπηρετήσουν τον όγκο των βαλκάνιων και όχι μόνο επισκεπτών της περιφέρειας.

Στον πρωτογενή τομέα υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι στόχος είναι η ανάδειξη των κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων και η αύξηση της παραγωγής τους, όποτε καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για βασικές υποδομές όπως η εκμετάλλευση του νερού της βροχής για να γίνουν τα χωράφια πιο γόνιμα, η επισκευή και συντήρηση αγροτικών δρόμων, τα αρδευτικά έργα, οι αναδασμοί.

Στο άξονα για τις οδικές υποδομές είναι γνωστό εδώ και καιρό η έγκριση του δρόμου Μαρώνεια – Δίκελλα, το ονομαζόμενο ευρωπαϊκό μονοπάτι, η διάθεση πόρων για την μελέτη και την κατασκευη της διάβασης στην Ισμαρίδα λίμνη, στον Ίμερο. Για τον δρόμο Κοπτερό- Ίασμος είναι εν αναμονή της μελέτης και στόχος είναι να προλάβουν τους χρόνους για την ένταξή του. Το οδικό δίκτυο για το Παπίκιο Όρος θα εγκριθεί, για τον δρόμο Πανεπιστήμιο – Κάλχας – Γρατινή έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις διαβάσεις ενώ οι υπόλοιπες δημοπρατήθηκαν και υπάρχει ανάδοχος για να ξεκινήσει το έργο. Η ιρλανδική διάβαση του Κάλχαντα θα καταργηθεί και θα γίνει γέφυρα και δήλωσε πως αναμένονται οι μελέτες.

Φτάνοντας στον άξονα της Επιχειρηματικότητας, ο κ. Μέτιος επανέλαβε τα 27 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν για έργα τουριστικής ανάπτυξης και εκεί που δεν επαρκούσαν οι πόροι του υπουργείου συμπληρώθηκαν από τα χρήματα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο όσους ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στον τουρισμό στην περιφέρεια.

Για την χρηματοδότηση μέσου ΔΕΣΜΟΥ στο κομμάτι των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι θα στηριχθούν όλες οι αιτήσεις των επαγγελματιών, ακόμη και αν τελειώσουν τα χρήματα του ΔΕΣΜΟΥ θα βρεθούν τρόποι στήριξης. Για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις είπε πως θα στηριχτούν όλες οι καινοτόμες ιδέες επιχειρηματικότητας, προσθέτοντας πως ακόμη και αν τελειώσουν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΕΣΜΟΥ θα καλυφθούν. Το ίδιο θα γίνει και για το πρόγραμμα “Εξ οικονομώ κατ’ οίκον”.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Περιφερειάρχη που έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας ότι “όταν μία πρόταση πείθει εμένα τότε προχωράει πιο γρήγορα ή στηρίζεται ακόμη και αν τελειώσουν τα χρήματα από τα ήδη χρηματοδοτούμενα προγράμματα”.

Σε ερωτήσεις – προτάσεις των επαγγελματιών απάντησε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ερώτηση αν μπορεί η Περιφέρεια με χρηματοδότηση να στηρίξει τον ήδη επιβαρυμένο οικονομικά επιχειρηματία, στην αλλαγή που ζητά το Υπουργείο Οικονομικών με τις νέες online ταμειακές μηχανές όπου η απάντηση του κ. Μέτιου ήταν ότι θα το κοιτάξει αν μπορούν να βρεθούν πόροι για μια τέτοια δράση.

Στο τέλος της ενημέρωσης – συζήτησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δώρισε μία πλακέτα στον Περιφερειάρχη δηλώνοντας ότι η συνεργασία Περιφέρειας και Επιμελητηρίων μπορεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.