ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ 2018; ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ

Την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ροδόπης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.      

Ο κος Ιλχάν ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει γιατί οι καπνοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις ζημιές του 2018. Για τους κτηνοτρόφους ζήτησε την στήριξη τους πριν εκλείψει το επάγγελμα τους μετά και την ζημιά που πάθανε λόγου της πανδημίας.

Ιλχάν Αχμέτ: “Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, βρίσκονται σήμερα σε απόλυτη φτώχεια και απελπισία. Έχουν μπροστά τους μια πολιτική ηγεσία που αδυνατεί να καταλάβει τις ανάγκες των καιρών μας και να ενισχύσει το εισόδημά τους, αποζημιώνοντάς τους για την ολοκληρωτική καταστροφή του 2018 που αφορά τη Ροδόπη και τη Θράκη ειδικά και όχι τα καπνά σε όλη τη χώρα. Το τονίζω ιδιαίτερα αυτό το γεγονός.

Το τονίζω, γιατί χάρη στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης που είχα ζημιά 80%,αποζημιώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα de minimis οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας.

Σήμερα εκείνοι που πραγματικά υπέστησαν την καταστροφή της παραγωγής τους, δηλαδή οι Ροδοπαίοι, μένουν κυριολεκτικά στον αέρα. Αδικήθηκαν, παρά την ύπαρξη όλων των προϋποθέσεων και της πραγματικής ζημιάς. Επαναλαμβάνω ότι είναι εθνική επιταγή και όρος επιβίωσης των καπνοπαραγωγών στη Θράκη η αποζημίωσή τους. Το ίδιο ζητώ να συμβεί και για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων από το 2018, τη στιγμή που συνάδελφοί τους του Έβρου εντάχθηκαν σε αποζημιώσεις πριν από λίγες εβδομάδες. Στη Ροδόπη τίποτα”.

Για τους κτηνοτρόφους ο κος Ιλχαν είπε στην ομιλία του:

“Ο κορωνοϊός έχει πλήξει τους κτηνοτρόφους με αποκορύφωμα τις εξευτελιστικές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα οι οποίες ήταν οι χειρότερες της τελευταίας τριακονταετίας. Εάν δεν ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η κρίση του κορωνοϊού θα μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση!”

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνω έκκληση για μια ακόμη φορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων με έργα και όχι με λόγια και στο πλαίσιο αυτό ζητώ: 

1) Ένταξη των κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ που ενισχύονται με το ποσό των 800 ευρώ.

2) Επιδότηση με 2 ευρώ / κιλό των σφάγιων αμνοεριφίων το διάστημα προ του Πάσχα για την κάλυψη της ζημιάς από τις χαμηλές τιμές πώλησης.

5) Επιστροφή των προστίμων των 279 εκ. € που κερδήθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, στους κτηνοτρόφους.

6) Άμεση χορήγηση του 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

7) Άμεση χορήγηση των εξισωτικών του 2013 και του 2014, και των αποζημιώσεων του καταρροϊκού πυρετού.

8) Άμεση καταβολή της συνδεδεμένης των βοοειδών.

9) Άμεση ενεργοποίηση κάρτας αγρότη λόγω έλλειψης ρευστότητας.

10) Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. “

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News