ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Χάρις Αλεξίου αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες, με λαμπρή καριέρα με σπουδαίες συνεργασίες και επιτυχίες από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, ενώ είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών και συνολικά στην τρίτη πίσω από τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο στην κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως το 2009. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Οκτώ από τους προσωπικούς της δίσκους έχουν ξεπεράσει τις 11.000.000 πωλήσεις, ούσα η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια που το έχει καταφέρει στην ελληνική δισκογραφία.

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις:

  • Prix Adami από τη γαλλική Ακαδημία Charles Cros
  • Una vita per la musica – Giglio d’Oro» («Μια ζωή για τη μουσική»), από το Ίδρυμα «Premio Galileo 2000»

Στις 15 Μαΐου του 2010, ο δήμαρχος της Σμύρνης , δίνει το όνομα της Χάριτος Αλεξίου σε μια λεωφόρο της πόλης: Ηaris Αleksiou Dostluk Caddesi (Λεωφόρος Φιλίας) , τιμώντας την καταγωγή της και την προσφορά της στην τέχνη

Έχει παντρευτεί δύο φορές, με τον Αχιλλέα Θεοφίλου (παραγωγό) και τον Σωτήρη Μπασιάκο (μάνατζέρ της). Έχει υιοθετήσει έναν γιο, τον Μάνο Θεοφίλου, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον αγαπημένο της φίλο, Μάνο Λοΐζο.

Η Χαρούλα Αλεξίου ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας της σε μια εκ βαθέων συνέντευξή της στον Φώτη Απέργη, λίγο μόλις καιρό μετά από την κυκλοφορία του δίσκου της «Τα τραγούδια της ξενιτιάς».

Η δημοφιλής τραγουδίστρια άνοιξε την καρδιά της  και εξομολογήθηκε:

«Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά.

Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι.

Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό.

Το Χειρόγραφο ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα. Υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”.

Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα.

Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω.

Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δε γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;» τόνισε η Χάρις Αλεξίου.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο ψυχής αυτής της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας που με πόνο ψυχής αποφάσισε να αποσυρθεί διότι δεν μπορούσε φωνητικά να είναι το τέλειο γιαυτήν. Μαθήματα ζωής, σεβασμού στον εαυτό της αλλά και στους εκατομμύρια λάτρεις της φωνής και των τραγουδιών της.

Σε ευχαριστούμε κα Αλεξίου για όλα αυτά τα υπέροχα, μοναδικά και ανυπέρβλητα μουσικά ταξίδια που μας χάρισες και θα μας συντροφεύουν για πάντα.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News