ΓΛΙΤΩΣΕ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ – ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Σε αμιγώς δασική έκταση (πευκοδάσος) και ειδικότερα σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, στα όρια της κατοικημένης περιοχής των Σαπών και συγκεκριμένα στον Οικισμό Ποντίων εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουλίου, πυρκαγιά με τρεις αρχικές εστίες όπως δήλωσε στον Δίαυλο 92,4 ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Η δύσβατη περιοχή και ο αέρας δυσχέραινε το έργο των 29 πυροσβεστικών οχημάτων με τους 72 πυροσβέστες που κατέφτασαν από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τα 2 Canadair CL-215 που επιχείρησαν για την κατάσβεση της.

Να σημειώσουμε ότι άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου όπου με εντολή του κινητοποιήθηκαν όλα τα μηχανήματα του δήμου καθώς και οι δημοτικοί υπάλληλοι όπου με την βοήθεια των εθελοντών συνέβαλλαν ουσιαστικά μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και καθ όλη την διάρκεια της πυρόσβεσης στο να μην περάσουν οι πύρινες φλόγες στον οικισμό. Με εντολή Δημάρχου έγινε και η άμεση εκκένωση για προληπτικούς λόγους των ανθρώπων που βρισκόταν στον οικισμό και οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε δομές του Δήμου στις Σάπες οι οποίες άνοιξαν για να τους φιλοξενήσουν.

Σαφής ήταν οι οδηγίες του Δημάρχου “Κάντε τα πάντα ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα και να σωθούν οι περιουσίες των δημοτών μας”

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με τον περιορισμό της φωτιάς που επετεύχθη το βράδυ στη δασική έκταση και σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό παλιννοστούντων ποντίων, οι κάτοικοι, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί ασφαλώς από τις κατοικίες τους, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα, επέστρεψαν και μέχρι στιγμής το μόνο κτίριο που υπέστη ζημία είναι μία εγκαταλειμμένη αποθήκη. Τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής παρέμειναν επιχειρώντας για την κατάσβεση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ενώ σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν και η εναέρια πυροσβεση.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη. Η αποστολή κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, αυτό είναι πάγια πρακτική σε περιπτώσεις πυρκαγιών μεγάλης έκτασης.

Στον χώρο της πυρκαγιάς μετέβει από την πρώτη στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μαζί με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου και οι περιφερειακοί διευθυντές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Σημαντική η παρουσία και η προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παράρτημα Ροδόπης καθώς και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Δείτε το Live του Δίαυλου 92,4

#live Πυρκαγιά απειλεί τις Σάπες – Πυροσβεστική, Εναέριες δυνάμεις, Δήμος και κάτοικοι προσπαθούν να την κατασβησουν #diavlos924

Δημοσιεύτηκε από Diavlos 924 στις Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News