ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Γράφει ο Δημήτρης Ναλμπάντης από την Κύπρο

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου μετά τη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη .

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και οι εστίες μόλυνσης στη Λεμεσό προκάλεσε ανησυχία στις αρχές που εκδηλώθηκε κατά την σύσκεψη όπως και επίσης και η αποφασιστικότητα για ενίσχυση των μέτρων προστασίας.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για το γενικό πληθυσμό παρατίθενται στα παρακάτω γραφήματα  που δημοσιεύτηκαν απο την σελιδα της Κυπριακης Κυβερνησης.

Ο Υπουργός Υγείας μετά τα πρόσφατα αυξημένα περιστατικά της νόσου COVID-19 που εντοπίστηκαν στη χώρα μας ένιωσε την ανάγκη  να απευθυνθεί εκ νέου στο Κυπριακό λαό για τις ανησυχίες της επιστημονικής ομάδας της Κυβέρνησης και του ίδιου καθώς από την πρώτη στιγμή που ο ιός χτύπησε την πόρτα της Κύπρου παγκόσμια ήταν η χώρα που διάλεξε την δύσκολη οδό για την αντιμετώπιση του με παραδειγματικό τρόπο.

Πάμε να δούμε τα 6 βασικά στοιχεία αντιντιμετώπισης της πανδημίας :

1) ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινόυ 

2) τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο ομάδων του γενικου πληθυσμου μεσα απο προγραμματα που υλοποιήσαμε και ακόμα υλοποιούμε.

3) την ιχνηλάτηση και τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων  για άμεση και έγκαιρη παρέμβαση στο σπάσιμο της αλυσίδας.

4) τους αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου.

5)την έκδοση πέρα των 90  υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις υποδείξεις του ecdc και ΠΟΥ

6)Την στενή επιτήρηση της εφαρμογης των κανονισμων υγιεινης.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι του γενικού πληθυσμού βάση προγραμμάτων για ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων  από την κοινότητα τακτική η οποία κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ σε αριθμό τεστ σε αναλογία πληθυσμού.  Ελέγχουμε συνεχώς  την κατάσταση και εκεί που χρειάζεται παρέμβαση στην κοινότητα παρεμβαίνουμε μέσω προγραμμάτων όπως το τελευταίο που εξαγγέλθηκε στη Λεμεσό σε χώρους μαζικών συναθροίσεων. Μετά τα τελευταία αποτελέσματα υπάρχει σκέψη να επεκταθεί σε αριθμό. Από την  στιγμή που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των αεροδρομίων  η ομάδα επιδημιολόγων αξιολογεί  την επιδημιολογική εικόνα των άλλων χωρών και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ε,Ε κατηγοριοποιούνται οι διάφορες χώρες κάθε εβδομάδα. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα  που κατατάσσει τις χώρες σε 3 διαφορετικές κατηγορίες πρακτική που ακολούθησε και η Αυστρία από την προηγούμενη Δευτέρα.

Ενισχύθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου.

Καθημερινά πραγματοποιούνται  εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες χωρών Κατηγορίας Α και Β . Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ από τους επιβάτες στις πύλες εισόδου των χωρών της κατηγορίας Β τα οποία βοηθούν να εντοπιστούν όσα περισσότερα άτομα θετικά στον ιό αποτρέποντας έτσι την είσοδό τους στην κοινότητα και τη μετάδοση του ιού ανέφερε.

Δεν εφησυχάζουμε και προετοιμαζόμαστε για τον φθινόπωρο και για τα χειρότερα ανέφερε. Ως υπουργείο παραγγείλαμε έγκαιρα το εμβόλιο της γρίπης Α για κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. Αξιοποιήσαμε τον κοινό μηχανισμό της Ε.Ε. για φαρμακευτική αγωγή θεραπείας του ιού. Όσο για το εμβόλιο του covid-19  ανέφερε  πως συμμετέχουμε στη Κοινή Διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση του και κάλυψη όλου του πληθυσμού της Κύπρου που δυστυχώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως δεν θα είναι διαθέσιμο πριν τις αρχές του 2021.

Ομολογω ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε χαλάρωση από πλευράς των αρμόδιων Υπηρεσιών στον έλεγχο και την επιβολή των ποινών που προβλέπονται στη νομοθεσία. Οι οδηγίες που δώσαμε εκ νέου με τη συνάδελφό μου Υπουργό Δικαιοσύνης προς τους αρμοδίους είναι αυστηρές και ξεκάθαρες για μηδενική ανοχή σε όσους παραβιάζουν τα σχετικά Διατάγματα. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω. Δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή ποινών. Δεν είναι ευχάριστο σε κανένα να λειτουργεί ως τιμωρός, όμως όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες. Οι εποπτικές Αρχές δεν μπορούν να είναι πανταχού παρούσες και είναι εδώ που χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, την δική σας υπεύθυνη στάση και τη δική σας συνεργασία.Μόνο έτσι θα χτίσουμε κοινωνική συνείδηση και θα κρατήσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση.  

Η στρατηγική όλο αυτό το διάστημα ήταν επιτυχής, αφενός, λόγω της πολιτικής βούλησης για έγκαιρη λήψη μέτρων, αφετέρου, λόγω της πιστής συμμόρφωσης και της πειθαρχίας που έδειξε ο κάθε ένας από εσάς, ξεχωριστά στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν. Η συνεργασία όλων με στερήσεις και θυσίες, συνέτεινε στο να παραμείνει ασφαλής η χώρα σε μια περίοδο που πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ και διεθνώς βίωναν τραγικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς.Αυτή τη συνεργασία αναζητούμε και πάλι από τους πολίτες.

Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο και κομβικό σημείο σε σχέση με την πανδημία. Η άρση πολλών απαγορεύσεων, σε συνδυασμό με την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα,   παρέσυρε δυστυχώς σε υπερβολική χαλάρωση μιας μερίδας συμπολιτών μας. Τα τελευταία παραδείγματα είναι άκρως ανησυχητικά. Δεν μπορώ να αποδεχτώ να κινδυνεύσουν τα όσα κτίσαμε γιατί κάποιοι επέλεξαν απερίσκεπτα να παραβιάσουν τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντί να αυτοπεριοριστούν κυκλοφορούσαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και τους συμπολίτες μας.

Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός αυτή τη στιγμή. Όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ανάμεσά μας ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που εάν δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα  προστασίας άθελά τους δημιουργούν αλυσίδες διασποράς, καθιστώντας δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης, είπε.  

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ 92,4 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ