ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Αποδόθηκε σήμερα στο κοινό ως Μουσείο ένα από τα σπουδαιότερα ναυάγια του Αρχαίου κόσμου, το επ΄ ονομαζόμενο “Το ναυάγιο της Περιστέρας” στην Αλόννησο των Β.Σποράδων

Πρόκειται για το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, μια καινοτομία στην πράξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ένα όραμα που έγινε πράξη χάρη στην επιμονή του ίδιου του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που διείδε τη σπουδαιότητα και τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος.

Το ναυάγιο αυτό βάζει τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr τα εγκαίνιά του έγιναν το πρωί του Σαββάτου με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον Σάκη Ρουβά να κόβουν την κορδέλα υποβρύχια και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το σκάφος, ενώ παραπλέοντα σκάφη σφύριζαν πανηγυρικά.

«Αποδίδουμε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα των ναυαγίων» τόνισε ο Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι «το κλασικό ναυάγιο του 425 π.Χ., στη νησίδα Περιστέρα στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με 4.000 οινοαμφορείς συντηρημένους σε εξαιρετική κατάσταση. Ένα μνημείο ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα, αφού είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος.

Τρία άλλα ναυάγια στον Παγασητικό Κόλπο πρόκειται να γίνουν και αυτά επισκέψιμα καθώς εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το εμπορικό πλοίο, η βύθιση του οποίου τοποθετείται χρονικά στον 5ο αιώνα π.Χ., έφερε πάνω του 4.000 αμφορείς και βάζα, που πιθανότατα περιείχαν κρασί. Τα περισσότερα από αυτά έχουν παραμείνει πάνω στα ναυάγιο και έχουν διατηρηθεί σε αναπάντεχα καλή κατάσταση.

Το πώς και γιατί βυθίστηκε παραμένει μυστήριο. Υπάρχουν ενδείξεις πως είχε ξεσπάσει φωτιά στο κατάστρωμα αλλά δεν είναι σίγουρο πως αυτό συνέβαλε στην βύθισή του. Αυτή θα μπορούσε να οφείλεται σε πειρατεία ή υπερφόρτωση.

Πρόκειται, πάντως, για το μεγαλύτερο ναυάγιο της εποχής του, που έχει ανακαλυφθεί από ερευνητές.