ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΙΑΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. 

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας έκανε ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη παρέμβαση υπέρ της γρήγορης ένταξης του έργου του Φράγματος του Ιάσμου στο νέο ταμείο COVID-19. 

Εξήγησε ότι με παρακίνηση και του ίδιου το 2005 χρηματοδοτήθηκε και σε τρεις φάσεις ολοκληρώθηκε ως το 2009 για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μελέτη ύψους 48εκ. Ευρώ. Το ύψος του φράγματος θα φτάσει στα 123 εκ. Ευρώ και του αρδευτικού δικτύου στα 100 εκ. Ευρώ. Σύνολο 223εκ. Ευρώ. 

Αυτό θα προστατεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα από την υφαλμύρωση που προκαλούν οι 5000 άναρχες γεωτρήσεις, όπως και τις προστατευόμενες περιοχές RAMSAR και NATURA, ιδιαίτερα δε της Λίμνης Βιστωνίδας και της συστάδας των άλλων λιμνών. Επίσης θα ενισχύσει την ποιότητα και την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής προς όφελος της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας. 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι με το φράγμα του Ιάσμου θα αυξηθούν τα αρδευτικά στρέμματα της Ροδόπης από 200.000 σε 300.000 στρέμματα. 

Απαίτησε να δοθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του κεφαλαίου που αφορά στην περιβαλλοντική προστασία κατά την υλοποίηση του έργου καθώς και για τη συνολική ολοκλήρωση του. Τόνισε δε : «Συνήθως η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγω έλλειψης μελετών. Στον Ίασμο έχουμε έτοιμη τη μελέτη και ώριμο το έργο. Είναι τώρα μοναδική ευκαιρία να εντάξουμε και να ξεκινήσουμε ένα έργο πράσινης και ψηφιακής σύγκλισης το οποίο η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει από το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο των 32 δις. Άλλωστε γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός ότι το Φράγμα του Ιάσμου είναι οριζόντιο διακομματικό κοινό αίτημα της Ροδόπης».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News