ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επιστολή στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο απέστειλε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης ζητώντας από τον Περιφερειάρχη την άμεση κινητοποίηση και συνεργασία όλων των θεσμικών και φορέων, για την ανάδειξη της Ροδόπης και της Θράκης ως μοναδικό Πολιτιστικό, Ιστορικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο μέσα από το Πρόγραμμα VIA EGNATIA, με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και ενεργοποίηση των πολιτιστικών δυνάμεων της περιοχής»

Αναλυτικά ακολουθεί η επιστολή του κ. Στυλιανίδη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ καθώς και η επιστολή με την πρώτη ανάπτυξη και σημείωση των σημείων αναφορών στην Ροδόπη στον Πρόεδρο του φορέα ΔΙΑΖΩΜΑ πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη

Αγαπητέ Χρήστο

Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία στον τόπο μας να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των τοπικών δυνάμεων, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση του Μη Κυβερνητικού Φορέα ΔΙΑΖΩΜΑ και να εκμεταλλευτούμε τις ευρωπαϊκές, εθνικές και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης που εντοπίζονται, προκειμένου να αναδείξουμε τη Ροδόπη και την Αν. Μακεδονία και Θράκη ως ένα «Πολιτιστικό, Ιστορικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» που είμαι βέβαιος, ότι θα αποτελέσει στο κοντινό μέλλον ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ήδη συνάψει Προγραμματική Συμφωνία με το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Είμαι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, καλό συνάδελφο και φίλο, τον πρώην Υπουργό Σταύρο Μπένο.

Του έχω μάλιστα μαζί με τους συνεργάτες μου καταθέσει και δέσμη προτάσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτιστικής αφύπνισης και ανάδειξης της περιοχής, φυσικά με την ενεργό συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας που σας το επισυνάπτω.

Τις σχετικές μας προτάσεις έχουμε μάλιστα καταθέσει στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη καθώς και στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Επιδίωξη μας είναι, όπως αναφέρω και στο επισυναπτόμενο κείμενο επιστολής, ενώ θα προχωρά η καταγραφή και η αξιοποίηση των σχετικών σημείων (μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών ιστορικών και φυσικών χώρων) καθώς και ο προγραμματισμός εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από τους τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο ψηφιακό περιβάλλον που θα προσελκύει με εφαρμογές από το κινητό, όλους τους διερχόμενους τουρίστες από την Εγνατία Οδό ή τους Κάθετους Άξονες (πάνω από 2 εκ. ΙΧ το χρόνο), οδηγώντας τους στα προβαλλόμενα σημεία των οικισμών της περιοχής.

Για να επιτευχθεί άμεσα κάτι τέτοιο απαιτείται η δυναμική και γρήγορη ενεργοποίηση της Περιφέρειας, των Δήμων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Συλλόγων, των Επιμελητηρίων καθώς και προσωπικοτήτων της περιοχής από όλα τα πεδία, την Εκκλησία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τα Γράμματα, την Αγορά, τη Διοίκηση κλπ.

Θέτοντας τον εαυτό μου και το επιτελείο μου στη διάθεση σας, θα ήθελα να ζητήσω να ενεργοποιηθείτε άμεσα, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας που είναι και ο βασικός Συντονιστής μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας όσο και σε επίπεδο Δήμων και άλλων εμπλεκόμενων Φορέων.

Αν χάσουμε χρόνο, θα χάσουμε και την ευκαιρία.

Στη διάθεση σας για κάθε στήριξη και συνεργασία.

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο του φορέα ΔΙΑΖΩΜΑ

πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητέ Σταύρο,

σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που προηγήθηκε, σου στέλνω κάποιες αρχικές προτάσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα VIA EGNATIA.

Ευχαριστώ για το ουσιαστικό σας ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη μου πατρίδα. Είμαι στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία. Σας παραθέτω παρακάτω ένα πρώτο κείμενο σε σημεία.

Φιλικά,

Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΣΤΟΧΟΣ:

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θράκης και ειδικότερα του νομού Ροδόπης πάνω σε τέσσερις άξονες που μπορούν να συνδεθούν αναπτυξιακά, ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και να υλοποιηθούν μέσω της Via Egnatia.

Οι άξονες αυτοί είναι:

1. Μνημεία της φύσης, προστατευόμενοι βιότοποι και φυσικές καλλονές

2. Ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εμβληματικά κτίρια (τοπόσημα)

3. Δίκτυο μουσείων και θεματικών εκθέσεων που συνδέονται με πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής

4. Ενδιαφέροντα σημεία – προορισμοί εναλλακτικού τουρισμού

Καταγραφή αντιπροσωπευτικών περιπτώσεων ανά άξονα στην Περιφερειακή Ενότητα

Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

1. Μνημεία της φύσης, προστατευόμενοι βιότοποι και φυσικές καλλονές

– Το προστατευόμενο δάσος της Μαύρης Πεύκης στην περιοχή Σαπών

– Τα Πομακοχώρια της οροσειράς της Ροδόπης (Κέχρος, Οργάνη, Χλόη, Εσοχή κλπ.),  τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό κυνηγετικό, ορειβατικό και περιπατητικό τουριστικό προορισμό

– Τα Ορυχεία της Κίρκης στις Σάπες

– Το Ιστορικό και Γεωλογικό «Πάρκο» που αναπτύσσεται στο παράκτιο τρίγωνο Μάκρη-Μαρώνεια-Ίσμαρος. Είναι μία αναξιοποίητη περιοχή στην παράκτια ζώνη,  στην οποία υπάρχουν εκτός από το αρχαίο θέατρο σημαντικά ευρήματα και μνημεία πολιτισμών διαφορετικών εποχών, που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή (σπίτια σε βράχους κλπ.), συνεχίζονται τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους (Αρχαίο θέατρο, πατητήρια, Οδύσσειο Ρείθρο, περιοχή όπου γινόταν η προ-μύηση στα Καβείρια μυστήρια πριν την αναχώρηση των πιστών στη Σαμοθράκη κλπ). Η περιοχή αυτή συνδέεται με το πέρασμα του Φιλίππου στη Σαμοθράκη, όπου γνώρισε την Ολυμπιάδα ως Ιέρεια και συνέλαβε τον Αλέξανδρο. Συνδέεται με τη χώρα των Κικόνων, από όπου ο Οδυσσέας πήρε το Μαρωνείτικο κρασί, για να μεθύσει τον Πολύφημο. Συνδέεται με το δρόμο Μάκρη-Μαρώνεια που διήλθαν οι Πέρσες, όταν ήρθαν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Συνδέεται με σημαντικά μνημεία του Ρωμαϊκού πολιτισμού (τμήμα αρχαίου θεάτρου και σπίτια με ψηφιδωτά, η πρώτη έγγραφη σε πλάκα διεθνή συμφωνία της Ρώμης με τη Μαρώνεια κλπ.). Συνδέεται επίσης με βυζαντινά μνημεία – τείχη που επιδιώχθηκε η αναβίωσή τους με την κατασκευή του ναού της Νέας Ρωμανίας. Συνδέεται με τη σύγχρονη περίοδο ακμής του Ελληνισμού, όταν η Μαρώνεια ήταν η πρωτεύουσα της μητροπόλεως του Νομού Ροδόπης. Συνδέεται με τις περιπέτειες του 1ου και του 2ου παγκοσμίου πολέμου που βίωσε ο τοπικός πληθυσμός. Συνδέεται, τέλος, με ένα απίστευτης ομορφιάς και γεωλογικού ενδιαφέροντος πάρκο καθώς και με έναν ακμαίο σήμερα διατηρητέο και αναπλασθέντα παραδοσιακό οικισμό που αποτελεί τουριστικό προορισμό.

– Το νεοκατασκευασθέν φράγμα της Γρατινής, πατρίδας του Αρχιεπισκόπου εκ Τραπεζούντος Χρυσάνθου, το οποίο επιδέχεται οικοτουριστική ανάπτυξη.

– Οι παραποτάμιες Περιοχές Καρυδιάς και Πανδρόσου που διαθέτουν μοναδική φυσική ομορφιά.

– Η παράκτια ζώνη νοτίως της Κομοτηνής προς την κατεύθυνση της κωμόπολης Ξυλαγανής αποτελεί ένα μη αξιοποιημένο παραθαλάσσιο μέτωπο, που εκτείνεται από τα σύνορα του νομού προς Έβρο μέχρι τον ποταμό Λίσσο στον Ίμερο (τουριστική ανάπτυξη).

– Στα βόρεια της Κομοτηνής βρίσκεται το Άλσος της Νυμφαίας.

– Στην πορεία προς τον Ίασμο συναντούμε στην αριστερή πλευρά της Εγνατίας που αναπτύσσεται το Δυτικό τμήμα του Νομού μία τεράστια παράκτια έκταση τριών χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου (κτήμα Ιμέρου), που το μεγαλύτερο μέρος της προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

– Επίσης, περίπου 300.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα προστατευόμενα από τη συνθήκη Ραμσάρ εντός των οποίων αναπτύσσεται μία συστάδα με έξι λίμνες και λιμνοθάλασσες δίπλα στη θάλασσα με μεγαλύτερες αυτές της Ισμαρίδας και της Βιστωνίδας στις οποίες διαβιούν ή διέρχονται πάνω από 60.000 είδη πουλιών. Εντός του ίδιου χώρου υπάρχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διότι εκεί τοποθετείται η αρχαία Στρύμη, η Αναστασιούπολη κλπ.

– Παραμένει αναξιοποίητος ο υδροβιότοπος της Βιστωνίδας, ο οποίος αναπτύσσεται και στους δύο νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

– Εξαιρετικής σημασίας είναι τα Θρακικά Μετέωρα βόρεια του Ιάσμου, όπου διαβιούν ελεύθερα εκατοντάδες άγρια άλογα. Εκεί τοποθετείται το βασίλειο του Διομήδη. Η περιοχή αυτή είκοσι χιλιόμετρα βορείως του Ιάσμου πάνω στη συνοριογραμμή με τη Βουλγαρία διαθέτει ανεκμετάλλευτο καταφύγιο του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου.

– Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ακτογραμμή δυτικά του ποταμού Λίσσου μέχρι τον οικισμό του Φαναρίου που είναι και το όριο του νομού Ροδόπης.

– Στην καρδιά της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδα βρίσκεται και το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί σημείο αναφοράς του Προσκυνηματικού και του οικοτουρισμού.

– Ο ορεινός όγκος της ίδιας περιοχής στον Ποταμό Κομψάτο, όπου και προγραμματίζεται η κατασκευή ενός μεγάλου αρδευτικού φράγματος, διαθέτει ιστορικές γέφυρες και μονοπάτια και πλούτο κυνηγετικού ενδιαφέροντος (αγριογούρουνα, ελάφια, πάπιες κλπ.)

– Παραλία Πετρωτών

– Σύναξη κ.α.

2. Ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εμβληματικά κτίρια

– Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

– Οδύσσειο Ρείθρο

– Αρχαία πατητήρια

– Αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά τείχη και κατοικίες

– Παραδοσιακός οικισμός Μαρώνειας και ιστορικά κτίρια (Σχολείο, αρχοντικά κλπ.)

– Αναστασιούπολη

– Ιμαρέτ Κομοτηνής

– Παπίκιον Όρος – η Μοναστική Πολιτεία πριν το Άγιο Όρος

– Αρχαία Μαρώνεια

– Θρακικά Μετέωρα

– Μαξιμιανούπολη- Μοσινούπολη

– Βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής

– Ιστορικοί Ναοί της περιφέρειας Ροδόπης

– Τα ιστορικά Τεμένη της Πόλης

– Αρχοντικά της πόλης Κομοτηνής

– Το ρολόι της πόλης Κομοτηνής

– Το Τσανάκλειο Μέγαρο (Φιλοξενούσε την ιστορική έδρα του ΔΠΘ, τη διοίκηση της Θράκης, σήμερα Δημοτική Βιβλιοθήκη και σε λίγο Μουσείο Καραθεοδωρή)

– Λέσχη Κομοτηναίων

– Το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, όπου στεγαζόταν η ιστορική διοίκηση της αυτόνομης Θράκης επί στρατηγού Σαρπύ

– Το Ηρώο της πόλης Κομοτηνής

– Το Οχυρό της Νυμφαίας

– Το νεόδμητο Μέγαρο Μουσικής χωρητικότητας 1.000 ατόμων

3. Δίκτυο μουσείων και θεματικών εκθέσεων που συνδέονται με πνευματικές και

πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής

– Αρχαιολογικό Μουσείο

– Βυζαντινό – Εκκλησιαστικό Μουσείο

– Μουσείο Καραθεοδωρή

– Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

– Μουσείο Καλαθοπλεκτικής

– Ίδρυμα Παπανικολάου

– Λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου και άλλων χωριών

– Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Προσφύγων Ξυλαγανής

– Μουσείο Στρατού

– Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής κ.α.

4. Ενδιαφέροντα σημεία – προορισμοί εναλλακτικού τουρισμού

– Καλοκαιρινός τουρισμός αναψυχής: σε όλους τους οικισμούς του παράκτιου μετώπου και της κοντινής ενδοχώρας

– Οικοτουρισμός: στους βιοτόπους, στα μνημεία της φύσης, στον ορεινό όγκο

 – Κυνηγετικός τουρισμός

– Εκκλησιαστικός και Προσκυνηματικός τουρισμός: σε μοναστήρια και εκκλησίες (Άγιος Νικόλαος, Παπίκιο κ.α.). Συνδυάζονται με εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις στο βουνό και στη θάλασσα

– Ορειβατικός και περιπατητικός τουρισμός: με σειρά ευρωπαϊκών μονοπατιών στην Οροσειρά της Ροδόπης και στον Ίσμαρο

– Ποδηλατικές διαδρομές – mountain bike και διαδρομές 4×4

– Δυνατότητα αξιοποίησης παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου ως σύγχρονο

αεραθλητικό κέντρο και μικρό αεροδρόμιο αεροταξί (χωριό Αίγειρος, όπου θα εγκατασταθεί και το σύγχρονο νοσοκομείου που σχεδίασε ο Ρέντζο Πιάνο, χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου).

– Αρχαιολογικός, Ιστορικός και Πολιτιστικός Τουρισμός

– Αθλητικός τουρισμός με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΦΑΑ για την προετοιμασία Ομάδων και τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων

– Εκπαιδευτικός τουρισμός: Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκες , Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ίμερος)

Ανοικτή διαπολιτισμική κοινωνία. Ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η ανοικτή διαπολιτισμική κοινωνία. Η Ροδόπη κατοικείται από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, Χριστιανούς από όλες τις περιοχές του προσφυγικού Ελληνισμού και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και Μουσουλμάνους που είναι Τουρκογενείς, Πομάκοι ή Ρομά, Σουνίτες, Αλεβίτες, Μπεκτασί κλπ. Παράλληλα υπάρχει Αρμενική κοινότητα και πολιτιστικά μνημεία μίας Εβραϊκής Κοινότητας που εξαφανίστηκε κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, ο Ποντιακός Ελληνισμός που εγκαταστάθηκε μετά το 1990 από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετέφερε και αυτός τα δικά του βιώματα και το δικό του πολιτιστικό στίγμα. Το ενδιαφέρον αυτής της κοινωνίας, που μπορεί να αναδειχθεί σε θέλγητρο είναι η ελεύθερη και δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών, εθνοτικών, γλωσσικών και πολιτισμικών ομάδων που συνυπάρχουν σε μία πρότυπη ανοικτή δημοκρατική κοινωνία χωρίς προβλήματα  και διαμορφώνουν σταδιακά μία ισχυρή και πρωτότυπη πολυσυλλεκτική τοπική συνείδηση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα μνημεία και οι προορισμοί ανά περιοχή με την ιστορία και τη λειτουργικότητά τους

2. Θα πρέπει να καταγραφεί η ιστορία της περιοχής και να συνδεθεί με περιοχές, αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους, μνημεία (τοπόσημα), εμβληματικά κτίρια και φυσικές ομορφιές.

3. Θα πρέπει να γίνει ψηφιοποίηση και καταγραφή των μουσείων και να δημιουργηθεί ένα ψηφιακός οδηγός που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη κατά τη διαμονή του στην περιοχή με έξυπνο τρόπο

4. Θα πρέπει να εγκατασταθεί και να αξιοποιηθεί η υποδομή της οπτικής ίνας κατά μήκος της Εγνατίας Οδού ώστε τα διερχόμενα οχήματα τόσο από την Εγνατία όσο και από τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Βουλγαρία, που σήμερα ξεπερνούν τα 2 εκ. κατά την περίοδο αιχμής, να μπορούν σε ένα έξυπνο ψηφιακό περιβάλλον να βλέπουν καθ’ οδόν τα ενδιαφέροντα σημεία όλων των παραπάνω κατηγοριών, ώστε αυτό να τους προσελκύει να κατέβουν από το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και να αυξήσουν την περίοδο διαμονής στην περιοχή.

5. Να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κομοτηνής, ώστε ο επισκέπτης, καθώς θα διέρχεται από τις πεζοδρομημένες διαδρομές να συναντά τα διαδοχικά ενδιαφέροντα σημεία και να τα επισκέπτεται είτε για να ενημερωθεί είτε για να διασκεδάσει. Κάθε μνημείο, κάθε μουσείο και κάθε προορισμός τουριστικός, δηλαδή κάθε τοπόσημο, θα πρέπει να συνδέεται με δράσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων ή φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίοι θα αναπτύσσουν πολιτιστικές, γαστρονομικές, εμπορικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του επισκέπτη.

6. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ψηφιακός διαδραστικός χάρτης, που θα περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που «τρέχει» κατά την περίοδο της επίσκεψης.

7. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η καταγραφή και η ενεργοποίηση των τοπικών πολιτιστικών, αθλητικών ή επαγγελματικών συλλόγων, κάτι που μπορεί να γίνει με τη βοήθεια και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο έχει τις απαιτούμενες ειδικότητες για να υποστηρίξει ένα τέτοιου είδους εγχείρημα επιστημονικά.

8. Η όποια δραστηριότητα στο επίκεντρό της μπορεί να έχει την ανάδειξη της ποιότητας και την προώθηση ενός τοπικού προϊόντος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν:

Α. Σκόρδο Ξυλαγανής

Β. Σπαράγγι Διαλαμπής

Γ. Τσίπουρο Ιάσμου

Δ. Κεράσι Σώστη

Ε. Κρασί Μαρώνειας

Στ. Ελιά & Λάδι Μαρώνειας

Ζ. Μπύρα Κομοτηνής

Η. Τυρί Ορεινού όγκου

Θ. Παραδοσιακά Θρακιώτικα αλλαντικά (καβουρμά, παστουρμά, παλαιωμένο κρέας)

Ι. Καπνά Πομάκων

Κ. Καφές, Σουτζούκ Λουκούμ και ξηροί καρποί Κομοτηνής κ.α.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να καταλήγουν σε μικρές ιστορίες, γνωστές μερικώς στο ευρύ κοινό που θα αναβιώνουν το θρύλο και θα το συνδέουν με το μνημείο, με τη δράση ή με το προϊόν που συναντά ο επισκέπτης:

-Η επίσκεψη στον Ίασμο και το Βασίλειο του Διομήδη

-Η επίσκεψη στη Μαρώνεια και η παραπομπή στη χώρα των Κικόνων από όπου πήρε το κρασί ο Οδυσσέας για να μεθύσει τον Πολύφημο, που σήμερα παράγεται ξανά από την ίδια ποικιλία.

-Η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους ως το πρώτο Άγιο Όρος στην Ελλάδα, που μετά από ανάπλαση των μοναστηριών, θα μπορούσε δυνητικά να είναι επισκέψιμο και από γυναικείο πληθυσμό. Σύνδεση με την Ιστορία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, που έστελναν εκεί τα μικρότερα αδέλφια τους.

Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και η προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από την ποιοτική ανάδειξη της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του τόπου μας.