ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev εγκαινίασε Πάρκο Στρατιωτικών Τροπαίων ( Military Trophy Park ) στο Baku το οποίο είναι αφιερωμένο στην νίκη τους στον πόλεμο με την Αρμενία.

Απευθυνόμενος στα στρατιωτικά στελέχη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου, ο Aliyev είπε ότι απελευθερώνοντας τα αρμενικά κατεχόμενα εδάφη του κατά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν εκδικήθηκε τη δολοφονία των πολιτών του.

Επιπλέον, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε τον πόλεμο του ΧΧΙ αιώνα στο Καραμπάχ και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας μελετούνται από τις κορυφαίες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο των έξι εβδομάδων ήταν η νίκη της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου. Αποδίδοντας την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν σε πολιτική σταθερότητα, εθνική ενότητα και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Το Military Trophy Park εμφανίζει τον Αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό που λαμβάνεται ως τρόπαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου του Ερεβάν εναντίον πολιτών του Αζερμπαϊτζάν.

Η κατασκευή του πάρκου ξεκίνησε με την προεδρική διαταγή τον Ιανουάριο, μετά την αποφασιστική νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον Δεύτερο Πόλεμο Καράμπα τον Νοέμβριο. Το πάρκο καλύπτει έκταση 5 στρεμμάτων και βρίσκεται στην περιοχή Khatai του Μπακού,

Περίπου 300 εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 150 βαρέων εξοπλισμών, δεξαμενών, πολεμικών οχημάτων, πυροβολικού, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, μικρών όπλων, στρατιωτικών μεταφορών εκτίθενται στο πάρκο.

Μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων του πυραύλου Isgandar που χρησιμοποίησε η Αρμενία στη Σούσα μετά την απελευθέρωση του Αζερμπαϊτζάν από την πόλη, είναι μεταξύ των εκθεμάτων.

Κέρινα ομοιώματα αναπαραστούν αζέρους στρατιώτες αλλά και κέρινα ομοιώματα Αρμένιων Στρατιωτών παρουσιάζοντας τους ως φυλακισμένους αλλά και νεκρούς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι στην είσοδο του μουσείου οι προσθήκη με τα κράνη από νεκρούς στρατιώτες.

Ο 44ήμερος πόλεμος μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 έληξε με την υπογραφή τριμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας.

Το War Trophy Park θα ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες στις 14 Απριλίου.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News