ΑΙΦΝΙΔΙΑΜΕΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ

Οσο και εάν το θέλανε, το άνοιγμα στις 3 Μαΐου ξάφνιασε τους περισσότερους επιχειρηματίες και αρκετοί είναι αυτοί που θα αναβάλουν το άνοιγμα για λίγες μέρες αργότερα. Ο λόγος είναι ότι τις προηγούμενες μέρες υπάρχουν πολλές αργίες και έτσι δημιουργείται πρόβλημα με την τροφοδοσία. Πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμούσαν να ανοίξει αργότερα η εστίαση, έτσι ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν.

Θα πληρώνουν οι εργοδότες το ένα self test

H επανεκκίνηση πάντως φέρνει ένα νέο βραχνά για τους επιχειρηματίες και αυτός είναι το έξτρα κόστος των σελφ τεστ με το ένα από τα δύο υποχρεωτικά τεστ ανά εβδομάδα να πρεπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι.

Αυτό είπε λίγο-πολύ και ο κ. Γεωργιάδης: «Πιθανό ενδεχόμενο το ένα self – test θα το προσφέρει το κράτος και το άλλο θα το βάζει η επιχείρηση στα έξοδά της. Για μια επιχείρηση με 20-30 υπαλλήλους, με κανονικό ικανό τζίρο, δεν είναι κόστος. Δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση εργαζόμενος».

«Ένα έναμιση μήνα θα χρησιμοποιούμε ακόμα self test. Όταν προοδεύσουν οι εμβολιασμοί δεν θα μας είναι χρήσιμα» πρόσθεσε.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η έλλειψη ρευστότητας , το  ωράριο λειτουργίας, η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και προετοιμασία των καταστημάτων δεδομένων των αργιών είναι τα βασικά θέματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει κανένας διάλογος με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι όποιες προετοιμασίες να  προχωρούν στα τυφλά.

«Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο  το άνοιγμα στις 3 Μαΐου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης.

Επίσης για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση τους η αγορά θα είναι κλειστή.

Παράλληλα, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία από τη έλλειψη ρευστότητας και δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα την ίδια ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξει  μετά τις 5 Μαΐου και αφού ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις.

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για την εστίαση

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πότε θα εκταμιευθούν οι πόροι στήριξης της εστίασης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν χρήματα από την Επιστρεπτέα 7. Μέχρι 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης. Όσοι μπουν 10 Μαΐου στην πλατφόρμα, στόχος είναι να πάρουν τα χρήματα Μάιο. Είναι το ταχύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην ιστορία».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News