ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ “ΜΠΕΛΑΔΕΣ”, “ΑΓΚΑΘΙΑ” ΚΑΙ ΦΟΒΟ

Τα καλά της φόρεσε η εστίαση χθες Δευτέρα 3 Μαΐου, και με τις θερμοκρασίες να είναι καλοκαιρινές και τα τραπεζάκια έξω υποδέχτηκε τους πρώτους πελάτες. Η εστίαση άνοιξε και πάλι έπειτα από έξι μήνες λουκέτου.

Την τιμητική τους είχαν τα καφέ, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να ξαναζήσουν μικρές χαρές που είχαν σχεδόν ξεχάσει, όπως το να πιούν καφέ σε… γυάλινο ποτήρι. Αλλά και στα εστιατόρια, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» με τον κόσμο να προσπαθεί να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τραπέζι.

Και μπορεί η πρώτη μέρα να είχε έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας, ωστόσο η επαναλειτουργία της εστίασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δίπλα στα μαγαζιά που ήταν γεμάτα με κόσμο ήταν και αυτά που δεν είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για το σημερινό άνοιγμα ή εκείνα που έβαλαν μόνιμα «λουκέτο».

Τα προβλήματα τροφοδοσίας, οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας και στον αριθμό των πελατών, ο «μπελάς» των self test για το προσωπικό, η απουσία της μουσικής και η ελλιπής οικονομική στήριξη είναι όλα «αγκάθια» για τους καταστηματάρχες.

Μια άλλη διάσταση, επίσης, τους ανοίγματος των εστιατορίων, καφέ και μπαρ είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα από τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στα τραπέζια οι πελάτες δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκες, ενώ λίγοι ήταν και αυτοί που τις φορούσαν καθώς περίμεναν για να καθίσουν

Τα μέτρα

Για την εστίαση, εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων), είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Τα μέτρα για την εστίαση είναι τα εξής:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
  • Μη παραγωγή μουσικής
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, προβλέπονται τα εξής:

  • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
  • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
  • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.

https://www.facebook.com/diavlos924.gr/videos/193609262593952

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News