ΟΔΗΓΙΕΣ “ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ” ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Είναι γεγονός, βγήκαν τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2021, η αγωνιά μέχρι να βάλεις τους κωδικούς σου και να δεις ποσό έχεις γράψει είναι αρκετή. Καθώς μπαίνεις στην πλατφόρμα και προσεύχεσαι να έχεις πιάσει τουλάχιστον την βάση για φέτος, βλέπεις βαθμολογία με τετραψήφιο αριθμό κάτω των 10.000 μορίων δηλαδή.

Τώρα σίγουρα σκέφτεσαι τα κλασικά “τι θα κάνω τώρα ποια σχολή θα δηλώσω”, “ζαμπονοκοπτηκή με λέιζερ πιάνω και βοσκολογία μονό” ” κάλα εντάξει ότι νάνε ας είναι η σχολή αρκεί να είναι Σαλόνικα” και όλες τις κλασικές σκέψεις που κάνει ο κάθε μέσος απόφοιτος Λυκείου που έδωσε Πανελλήνιες. Πέρα από τα αστεία όντως εάν δεν έχεις γράψει καλά γιατί δεν διάβαζες και τόσο μέσα στην χρονιά ή κόμπλαρες ή για οποιονδήποτε λόγο, τι κάνεις; Τυχαίνει να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Ώς έμπειρη σε θέματα αποτυχίας των Πανελληνίων και η ίδια να είμαι “αποτυγχάνουσα” στις Πανελλήνιες ( αλλά όχι στην ζωή ) υπάρχουν κάποιες λύσεις (προφανείς οι περισσότερες) που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις πιο ομαλά την ζωή σου και να κάνεις και τις σπουδές σου.

Χαλάρωσε και απόλασε το καλοκαίρι σου όπως μπορείς.

Νομίζω ότι είναι μια απόλυτα λογική συμβουλή, με το να συνεχίσεις να αγχώνεσαι για το τι θα γίνει απλά θα χαλάσεις την ψυχολογία σου και την διάθεση σου και είναι είδη χαλασμένη όλη την χρονιά. Οπότε χαλάρωσε απόλαυσε τις διακοπές σου και δες από Σεπτέμβριο τι θα κάνεις.

Πάνε σε μια Ιδιωτική Σχολή.

Πιάσε μία δουλεία δούλεψε για έναν χρόνο και μάζεψε χρήματα έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να μπορέσεις να πας σε ένα ΙΙΕΚ. Θα είναι δύσκολο φυσικά γιατί καμία δουλειά δεν είναι εύκολη άλλα όταν θα πας και θα ξεκινήσεις τις σπουδές σου αφού έχεις κάνει έρευνα για το ποια σχόλη είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα θα δεις ότι άξιζε τον κόπο.

Διαβάστε επίσης:  Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS έχουν και πάλι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σπούδασε σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ.

Εάν και εφόσον υπάρχει σαν επιλογή αυτό που θέλεις να σπουδάσεις γιατί όχι; Αυτή ήταν η δική μου επιλογή, δεν ήταν όλα τέλεια φυσικά ειδικά με την κατάσταση COVID-19 αλλά έκανα ότι μπορούσα και ότι ήταν στο χέρι μου. Ειδική συμβουλή; Προσωπικό διάβασμα, πολλές φορές θα τύχει στις δημόσιες σχόλες οι καθηγητές να είναι κάπως αδιάφοροι, όχι όλοι και όχι πάντα άλλα όταν βλέπεις να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να βοηθάς εσύ τον εαυτό σου.

Συνδύασε και τα δύο.

Δεν σου φτάνουν τα δύο ακαδημαϊκά χρόνια και νιώθεις ότι μπορείς να δώσεις κι άλλο όπως θα έκανες στο ΑΕΙ τότε συνδύασε τα και τα δύο φοίτησε σε οποίες από τις σχολές θέλεις πρώτα και κάνε αυτό που θες. Εάν διαλέξεις πρώτα να φοιτήσεις στο ΔΙΕΚ μπορείς αντί για Ιδιωτική Σχολή μετά να δώσεις κατατακτήριες για το ΑΕΙ που θέλεις.

Ξαναδώσε Πανελλήνιες

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Ναι θα περάσεις το λούκι όλο αυτό ξανα, ναι θα πρέπει να χάσεις μια χρονιά και ναι δεν σου εγγυάται κάνεις το πως θα τα πας αλλα ποτέ δεν ξέρεις. Αυτή η επιλογή είναι καλύτερη όταν έγραψες καλά αλλά όχι το “καλά” που χρειάζεται για να μπεις στην σχόλη που ποθείς. Μονό εσύ θα ξέρεις τι κάνεις και τι προσπάθεια καταβάλεις για να ξαναδώσεις. Οπότε με την εμπειρία που τώρα κατέχεις και εάν είσαι σίγουρος και νιώθεις ότι έχεις την δύναμη να το ξανακάνεις όλο αυτό τότε χαρά στο κουράγιο σου και δώσε πόνο.

Στο τέλος οποία επιλογή και εάν διαλέξεις σκοπός είναι να είσαι εσύ ευτυχισμένος και να εκπληρώσεις τα όνειρα σου που τόσο πολύ κοπιάζεις γ’ αυτά.

Μαρία Αλεξανδρίδου

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News