602.500€ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

602.500 € από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την προστασία και την αναβάθμιση των υποδομών του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν στόχο να αναδείξουν το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ως τουριστικό αξιοθέατο αλλά και ως χώρο πολιτισμού.

Τι θα συμπεριλαμβάνει η αναβάθμιση:

  • Εργασίες για την ανάδειξη και την προστασία του καθαυτό μνημείου- Δημιουργία μιας μόνιμης υπαίθριας έκθεσης (open air) στο νοτιοανατολικό τμήμα του θεάτρου όπου θα εκτίθενται αρχιτεκτονικά ευρήματα από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο του θεάτρου. – Στερεώσεις και συγκολλήσεις τμημάτων, πυροπροστασία.
  • Συντήρηση ευρημάτων- Δημιουργία ενός εργαστηρίου πεδίου με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία για τη συντήρηση αρχιτεκτονικών ευρημάτων από το ανατολικό τμήμα του θεάτρου.
  • Προσβασιμότητα- Εργασίες βελτίωσης της προσβασιμότητας στη σκηνή του θεάτρου
  • Εργασίες πεδίου- Αποψιλώσεις και καθαρισμοί του αρχαιολογικού χώρου- Χωματουργικές εργασίες- Απορροή ομβρίων- Καλλωπισμός και φυτεύσεις
  • Εξυπηρέτηση κοινού- Κατασκευή οικίσκου για την εξυπηρέτηση του κοινού- Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης- Τύπωση φυλλαδίων τα οποία θα είναι και σε γραφή Braille- Κατασκευή φυλακείου και χώρου WC ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ
  • Μελέτες- Εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, τοπογραφική, πυρόσβεσης, διαχείρισης όμβριων υδάτων κτλ.)
  • Δράσεις προβολής- Διοργάνωση ημερίδας με θέμα τα αρχαία θέατρα στη Θράκη- Πραγματοποίηση εκδηλώσεων μουσικής και θεάτρου

O Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος βρέθηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης στον χώρο του αρχαίου θεάτρου όπου και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κυρία Χρύσα Καραδήμα.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News