ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές της Σχολής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State), με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Sustainable Cities and Society» η απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ των ατόμων για την αποφυγή διάδοσης του COVID19 δεν είναι αρκετή για τους εσωτερικούς χώρους.

«Εξερευνήσαμε την αερογενή μεταφορά σωματιδίων που έφεραν τον ιό και εκλύονταν από μολυσμένα άτομα εντός κτιρίων» εξήγησε ο Tζεν Πέι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State. «Διερευνήσαμε την επίδραση του αερισμού των κτιρίων και της τήρησης αποστάσεων ως στρατηγικές ελέγχου σε ό,τι αφορά την έκθεση σε αερομεταδιδόμενους ιούς σε εσωτερικούς χώρους».

Τρείς ήταν οι παράγοντες που ερεύνησαν οι επιστήμονες, την ποσότητα του αέρα και τον ρυθμό με τον οποίον αυτός ανανεώνεται εντός ενός χώρου, τις διαφορετικές στρατηγικές αερισμού του χώρου καθώς και τον τρόπο έκλυσης αερολύματος όταν κάποιος εκπνέει και όταν κάποιος μιλά. Η συγκέντρωση των επιστημόνων έπεσε κυρίως σε αερόλυμα του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος με μέγεθος της τάξεως του ενός ως 10 μικρομέτρων καθώς σωματίδια με τέτοιο μέγεθος μπορεί να διασπείρουν τον SARS-CoV-2.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, τα σωματίδια που φέρουν τον ιό και εκλύονται από ένα μολυσμένο άτομο όταν εκείνο μιλά και δεν φορά μάσκα μπορούν γρήγορα να ταξιδέψουν – για την ακρίβεια μέσα σε ένα λεπτό – ως τη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ατόμου, ακόμη και αν τα δύο αυτά άτομα τηρούν απόσταση δύο μέτρων» σημείωσε o Ντονχιάν Ριμ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State. «Αυτό είναι πιο έντονο σε χώρους όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η τήρηση αποστάσεων από μόνη της δεν είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την έκθεση στο αερόλυμα και πρέπει να επιβάλλεται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές ελέγχου όπως η χρήση μάσκας και ο επαρκής αερισμός εντός εσωτερικών χώρων».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News