15η Οκτωβρίου: Παγκόσμια και Εθνική ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια και Εθνική ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.
Δεν αποτελεί ημέρα εορτασμού αλλά ημέρα αφύπνισης  των αρχών και των πολιτών.

Το  λευκό μπαστούνι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τυφλού. Η χρήση του πρωτοξεκίνησε μετά τη λήξη του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική. Λειτουργεί ως στήριγμα, οδηγός, ανιχνευτής και δίνει στον τυφλό το αίσθημα της αυτονόμησης της ανεξαρτησίας και της μη εξάρτησης του από φυσικά πρόσωπα. Η χρήση του Λευκού Μπαστουνιού στην καθημερινή ζωή της πόλης από τυφλούς και μερικώς βλέποντες πολίτες σηματοδοτεί την πρόοδο και την εξέλιξη όλης της κοινωνίας.

Η Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης που υπάγεται στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και αποτελεί μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνει την έννοια και την προσφορά του λευκού μπαστουνιού. Ως εκ τούτου για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

Η Κομοτηνή λοιπόν είναι μια τέτοια πόλη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις ελληνικές πόλεις που πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματά της. Αυτό αποδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή διάκριση για την προσβασιμότητα που έλαβε κατακτώντας το βραβείο: «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμων Πόλεων 2021 (Access City Award).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του όμως δεν είναι μόνο η ελευθέρωση των οδηγών όδευσης και των πεζοδρομίων. Είναι επιτακτική η ανάγκη της τοποθέτησης των ηχητικών σημάνσεων στα φανάρια  της πόλης.

Τέλος ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Ελπίζει ότι η φετινή ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού θα είναι η τελευταία που ζητά τα αυτονόητα.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News