Αλέξης Τσίπρας: Η μουσουλμανική μειονότητα, τα βακούφια, οι μουφτήδες, η πανδημία, η αύξηση της ενέργειας και η κριτική στην κυβέρνηση τα κύρια σημεία της ομιλίας του στην Κομοτηνή

Την περιοδεία του στην Θράκη ολοκλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, με πολιτική ομιλία που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Με την παρουσία φίλων του κόμματος αλλά και πρώην υπουργών και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ο κος Τσίπρας από την Κομοτηνή σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηρίστηκα ότι “… να φύγουν εδώ και τώρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα πια να δώσει εκτός από πόνο και ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες.

Στην ομιλία του ο κος Τσίπρας σχολίασε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επικρίνοντας την για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία, τους ανεμβολίαστους, τους εργαζόμενους και της τραγικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και για την ενέργεια και την άνοδο των τιμών χρήσης αυτής.

Κατα την διάρκεια της ομιλίας του μίλησε και για την Θράκη το τί έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τι πρέπει να γίνει.

Η Θράκη έχει πολλές σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα ταυτόχρονα όμως είναι και μια ιδιαίτερη περιοχή” δήλωσε ο κος Τσίπρας. “Συναντήθηκα με αγρότες, παράγωγους, κτηνοτρόφους, ταλαιπωρημένους συνταξιούχους, ανθρώπους του μόχθου αλλά και νέους ανθρώπους που ζουν την αγωνία των ημερών αλλά το πως να μείνουν σε αυτόν τον τόπο χωρίς να ξενιτευτούν και όλους αυτούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους ξέχασε.”

Στην συνέχεια ο κος Τσίπρας μίλησε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης και για το είναι μία ιδιαίτερης εθνικής σημασίας περιοχή για την Ελλάδα αλλά και πολυπολιτισμικής σημασίας. Τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα δημοκρατικά διακιώματα της μειονότητας, θωρακίζοντας την ισονομία, ενισχύοντας την ισοπολιτεία και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή. Μεταρρυθμίσεις που θα διορθώνουν τα λάθη του παρελθόντος ακυρώνοντας τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Ο κος Τσίπρας ξαναθύμησε τι έκανε για την μουσουλμανική μειονότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την προαιρετικότητα της σαρίας και τον εκσυγχρονισμό των μουφτήδων , την ενίσχυση των υποδομών στο μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ξάνθη, την ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη στο νηπιαγωγείο του ειδικού συνεργάτη για την μειονοτικά γλώσσα για τους μουσουλμάνους κάτι το όποιο οπως ανέφερε καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτακη.

Τόνισε την ανάγκη για δημιουργία νέων σχολείων με επιλογή ως δεύτερης γλώσσας την τουρκική καθώς επίσης την δημιουργία δημόσιων νηπιαγωγείων που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των παιδιών της μειονότητας ωστε να είναι φιλικά προς αυτά για να μπορούν οι γονείς να τα στέλνουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις διαχειριστικές επιτροπές μουσουλμανικής περιουσίας, τονίζοντας ότι οι διαχειριστές δεν πρέπει να τοποθετούνται αλλά να εκλέγονται. Όπως επίσης να εκλέγονται και οι μουφτήδες μετά από διαβούλευση με την μειονότητα, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης το δυνατόν αποδοχής από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι καλές για όλους, γιατί αφορούν τις άξιες που πρέπει να βασίζεται το ελληνικό κράτος , γιατί το ελληνικό κράτος πρέπει να βασίζεται πάνω στην ειρηνική΄ συνύπαρξη, της πολυπολιτισμικότητας, αξίες που πρέπει να έχουμε ως Έλληνες πολίτες

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συνεργασία και όχι με σύγκρουση με τους γείτονες, Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ανώφελο να ποντάρει στην κλιμάκωση της έντασης, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου μόνο χαμένη θα είναι. Πρέπει να δουλέψουμε για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να συνεργαζόμαστε για την μεταναστευτική κρίση. “

Καταλήγοντας ο κος Τσίπρας δήλωσε: Η Θράκη ήταν ένας ακόμη σταθμός που πραγματοποιούμε σε αυτή την νέα αρχή που θα κάνουμε με το 3ο μας συνέδριο. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε τις γραμμές μας να δυναμώσουμε το κόμμα μας και να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο λαικο κίνημα που θα υπερασπίζετε τα συμφέροντα των πολλών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Απευθύνω κάλεσμα στους κομοτηναιους και σε όλους τους θρακιώτες να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια και να γίνουν είτε μέλη είτε υποστηρικτές του Σύριζα. Ανοιγόμαστε στην κοινωνία με στόχο να αλλάξουμε την κοινωνία, με στόχο να αλλάξουμε την Ελλάδα, με στόχο να ανοίξουμε τον δρόμο για μια μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News