Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και ο κόσμος γιορτάζει

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα 3 Δεκεμβρίου και όλος ο κόσμος γιορτάζει. Άνθρωποι που παρόλες τις ιδιαιτερότητες τους καταφέρνουν τρανά πράγματα και βοηθάνε ώστε ο κόσμος να γίνει ένα καλύτερο μέρος με την παρουσία τους και μόνο.

Όλοι είχαμε κάποια στιγμή ή έχουμε κοντά μας ένα άτομο με αναπηρία και όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες τους βλέπουμε την εαυαιαναίσθηση που εμείς δεν κουβαλάμε πολλές φορές στην καρδιά μας. Όμως οι δυνατότητες της κατανόησης μας προς αυτά τα άτομα εκλείπουν αρκετά, βλέποντας καθημερινά περιστατικά απαξίωσης προς το πρόσωπο τους, από το κλασσικό παρκάρισμα στις ράμπες για αμαξίδια, μέχρι ρατσιστικές διακρίσεις με βάση την ιδιετερότητα τους.

Έτσι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Ο εορτασμός της “καλύπτει” όλο τον πλανήτη, προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Η ύπαρξη της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Με την αρχική της ονομασία να ήταν “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες”. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.

Τα άτομα με αναπηρία δεν προσφέρουν τίποτα λιγότερο απ’ ότι προσφέρει ο υπόλοιπος κόσμος, ίσα ίσα προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Αυτό αποδικνείεται από τους τόσους ανθρώπους με αναπηρίες που τα θυμάται για πάντα η ιστορία. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν που παρόλη την απώλεια ακοής του κατάφερε να δημιουργήσει πολλά σημαντικά έργα της κλασσικής μουσικής που γνωρίζουμε σήμερα.
  • Ο Στίβεν Χόκινγκς με ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ η οποία τον άφησε σωματικά ανάπηρο και παρόλα αυτά σύμβαλε σημαντικά στην κατανόηση του διαστήματος.
  • Η Φρίντα Κάλο η οποία στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο η οποία όμως μάγεψε τον κόσμο της τέχνης με τις δημιουργίες της.
Διαβάστε επίσης:  Έτοιμες οι παραλίες του Δήμου Κομοτηνής με προσβασιμότητα για όλους

Αυτοί είναι μονό λίγοι από όλους όσους δεν άφησαν την αναπηρία τους να τους εμποδίσει από το να προοδεύσουν και πολλοί από αυτούς να την αναδείξουν.

Δεν χρειάζεται όμως να είσαι κάποιος τρανός επιστήμονας η μουσικός η ζωγράφος για να ξέρεις ότι είσαι ξεχωριστός, αναντικατάστατος και αγαπητός απ’ όλους όχι τόσο για την ιδιαιτερότητα σου αλλά για την ψυχή και το πνεύμα σου. Γατί είσαι εσύ.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News