Με 67,9% νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης – Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαρωτική και εντυπωσιακή καθώς επιτυγχάνεται με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος, και ένα από τα πιο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η νίκη που πέτυχε ήταν μεγάλη: Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση χθες Κυριακή το βράδυ των αποτελεσμάτων για εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ από την ΕΔΕΚΑΠ, στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει το 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της παράταξης, το 32,1% (62.748 ψήφοι).

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο 42χρονος πολιτικός από την Κρήτη έκανε την έκπληξη απέναντι σε έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, και ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας και τους δύο πίσω του, με μεγάλη διαφορά ψήφων, στον πρώτο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.

Eτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης στην Ξάνθη.

Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία μέσα στο κόμμα.

Το ορόσημο στην πορεία του

Αναμφισβήτητα, ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος – προερχόμενο από τη νεολαία – μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».

Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.

Eκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς (σ.σ. το όνομα «ΚΙΝΑΛ» δόθηκε στον πολιτικό συνασπισμό μετά τις εκλογές), όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον δεύτερο μετά τη νικήτρια Φώφη Γεννηματά και βάζοντας τα θεμέλια για τη χθεσινή του νίκη.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

in.gr

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News